© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Bučke
Čas branja 2 min.

Zelene in rumene zvezde poletja z zdravilno močjo


K.C.
29. 7. 2025, 10.31
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Bučke so koristne za prebavo, srce in oči, hkrati pa je iz njih mogoče ustvariti mnoge slastne jedi, s katerimi skrbimo tudi za zdravo težo.

bucke
Profimedia
Z bučkami, pa naj bodo zeleno ali rumeno obarvane, krepimo imunski sistem in pospešimo presnovo.

Priljubljena zelenjava bučke so plodovi rastline Cucurbita pepo, ki sodi med poletne buče. Imajo nežen okus in v kuhinji veljajo za zelo priljubljene, sploh poleti. V prizadevanju za uravnoteženo prehrano so popolna izbira, ker vsebujejo veliko vode (okoli 95  odstotkov), malo kalorij ter številne vitamine in minerale.

Vitamini in minerali v bučkah

Zelene bučke vsebujejo ključna hranila, kot so:

  • Vitamini: C, A (v obliki beta-karotena), K, B6
  • Minerali: kalij, magnezij, mangan, fosfor, železo, cink
  • Antioksidanti: lutein, zeaksantin in cucurbitacini, ki zmanjšujejo vnetja in ščitijo celice pred oksidativnim stresom
bucke
Pexels
Bučke so izvrstna poletna zelenjava tudi zato, ker vsebujejo okoli 95  odstotkov vode, ki prispeva k optimalni hidraciji telesa.

Zdravstvene koristi bučk

Podpora prebavi

Vlaknine v bučkah izboljšujejo prebavo in delujejo blago odvajalno, kar je dobrodošlo pri zaprtju.

Zdravje srca in ožilja

Kalij uravnava krvni tlak, vlaknine pa pomagajo zniževati holesterol.

Podpora pri hujšanju

Bučke so nizkokalorične in zelo nasitne. Pomagajo pri uravnavanju apetita, kar je idealno pri dietah za hujšanje.

Krepitev imunskega sistema in vida

Vitamin C, beta-karoten ter antioksidanta lutein in zeaksantin ščitijo oči, kožo in celoten imunski sistem.

Previdno pri ledvičnih kamnih

Bučke vsebujejo tudi oksalate – snovi, ki se v telesu lahko vežejo s kalcijem in tvorijo kalcijeve oksalate, najpogostejšo obliko ledvičnih kamnov. Prav zato naj jih osebe z ledvičnimi kamni uživajo zmerno. To konkretno pomeni, ne več kot dva do tri manjše obroke bučk na teden.

Preprosti recepti za pripravo bučk

Bučkini rezanci

Sestavine: 2 bučki, 1 žlica olivnega olja, česen, sol, parmezan

Z rezalnikom spiralizirajte bučke, na kratko jih popecite na olju s česnom, postrezite z naribanim sirom


Kremna juha iz bučk

Sestavine: 2 bučki, čebula, česen, voda ali čista mesna juha, sol, poper

Vse skupaj skuhajte in zmiksajte v gladko juho. Lahko dodate tudi malo krompirja za gostoto.


Polnjene bučke

Bučke prerežite, izdolbite in napolnite z zmesjo riža, zelenjave ali mletega mesa. 30–40 minut pecite v pečici pri 180 stopinjah Celzija.

bučke (3).jpg
Profimedia
Cvetovi bučk so prav tako užitni in v kulinariki zelo cenjeni.

Uporabni tudi cvetovi bučk

Cvetovi bučk, tako moški kot ženski, so prav tako užitni in v kulinariki zelo cenjeni, predvsem v mediteranski in azijski kuhinji. Cvetove je mogoče med drugim napolniti s sirom, zložiti in speči ali ocvreti v testu, podušiti na maslu ali oljčnem olju z malo česna, ali dodati k juham, rižotam in omletam. 

Nikar ne odstranjujmo lupine

Bučke niso le priljubljena poletna zelenjava, temveč ena od zanesljivih zakladnic zdravja. Bogata hranilna sestava in nizka energijska vrednost jih postavljata visoko na seznam živil za zdravo življenje, lepo kožo, boljši vid in vitko postavo. Uživajmo jih surove, kuhane ali pečene, a vedno skupaj z lupino, saj ta skriva največ pomembnih hranil.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.