Zelene in rumene zvezde poletja z zdravilno močjo
Bučke so koristne za prebavo, srce in oči, hkrati pa je iz njih mogoče ustvariti mnoge slastne jedi, s katerimi skrbimo tudi za zdravo težo.

Priljubljena zelenjava bučke so plodovi rastline Cucurbita pepo, ki sodi med poletne buče. Imajo nežen okus in v kuhinji veljajo za zelo priljubljene, sploh poleti. V prizadevanju za uravnoteženo prehrano so popolna izbira, ker vsebujejo veliko vode (okoli 95 odstotkov), malo kalorij ter številne vitamine in minerale.
Vitamini in minerali v bučkah
Zelene bučke vsebujejo ključna hranila, kot so:
- Vitamini: C, A (v obliki beta-karotena), K, B6
- Minerali: kalij, magnezij, mangan, fosfor, železo, cink
- Antioksidanti: lutein, zeaksantin in cucurbitacini, ki zmanjšujejo vnetja in ščitijo celice pred oksidativnim stresom

Zdravstvene koristi bučk
Podpora prebavi
Vlaknine v bučkah izboljšujejo prebavo in delujejo blago odvajalno, kar je dobrodošlo pri zaprtju.
Zdravje srca in ožilja
Kalij uravnava krvni tlak, vlaknine pa pomagajo zniževati holesterol.
Podpora pri hujšanju
Bučke so nizkokalorične in zelo nasitne. Pomagajo pri uravnavanju apetita, kar je idealno pri dietah za hujšanje.
Krepitev imunskega sistema in vida
Vitamin C, beta-karoten ter antioksidanta lutein in zeaksantin ščitijo oči, kožo in celoten imunski sistem.
Previdno pri ledvičnih kamnih
Bučke vsebujejo tudi oksalate – snovi, ki se v telesu lahko vežejo s kalcijem in tvorijo kalcijeve oksalate, najpogostejšo obliko ledvičnih kamnov. Prav zato naj jih osebe z ledvičnimi kamni uživajo zmerno. To konkretno pomeni, ne več kot dva do tri manjše obroke bučk na teden.
Preprosti recepti za pripravo bučk
Bučkini rezanci
Sestavine: 2 bučki, 1 žlica olivnega olja, česen, sol, parmezan
Z rezalnikom spiralizirajte bučke, na kratko jih popecite na olju s česnom, postrezite z naribanim sirom
Kremna juha iz bučk
Sestavine: 2 bučki, čebula, česen, voda ali čista mesna juha, sol, poper
Vse skupaj skuhajte in zmiksajte v gladko juho. Lahko dodate tudi malo krompirja za gostoto.
Polnjene bučke
Bučke prerežite, izdolbite in napolnite z zmesjo riža, zelenjave ali mletega mesa. 30–40 minut pecite v pečici pri 180 stopinjah Celzija.

Uporabni tudi cvetovi bučk
Cvetovi bučk, tako moški kot ženski, so prav tako užitni in v kulinariki zelo cenjeni, predvsem v mediteranski in azijski kuhinji. Cvetove je mogoče med drugim napolniti s sirom, zložiti in speči ali ocvreti v testu, podušiti na maslu ali oljčnem olju z malo česna, ali dodati k juham, rižotam in omletam.
Nikar ne odstranjujmo lupine
Bučke niso le priljubljena poletna zelenjava, temveč ena od zanesljivih zakladnic zdravja. Bogata hranilna sestava in nizka energijska vrednost jih postavljata visoko na seznam živil za zdravo življenje, lepo kožo, boljši vid in vitko postavo. Uživajmo jih surove, kuhane ali pečene, a vedno skupaj z lupino, saj ta skriva največ pomembnih hranil.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se