Temna čokolada je zakladnica antioksidantnih snovi
Velikokrat smo lahko slišali, da je temna čokolada bolj zdrava od mlečne ali bele in da je zato bolje, da posežemo po njej, drugi dve pa pustimo ob strani.

In res je znanstveno dokazano, da temna čokolada vsebuje snovi, ki pozitivno vplivajo na človeško telo. Te snovi se pri izdelavi mlečne ali bele čokolade izgubijo.
Kateri so torej tihi pomočniki v temni čokoladi, ki varujejo naše zdravje? To so seveda flavonoidi. Gre za vrsto polifenolov, ki delujejo kot antioksidanti in antimutageni in preprečujejo mutacijo celic, enega izmed prvih korakov pri nastanku raka in drugih kroničnih boleznih. Poleg tega so zmožni absorbirati ultravijolično svetlobo, varovati DNK in učinkovati na rakotvorne snovi. Temna čokolada je zaradi velikega deleža kakava prava zakladnica flavonoidov.
Znanstveniki se strinjajo, da so sestavine v temni čokoladi enako dobre kot sestavine v sadju, zato jo označujejo tudi za superhrano. Resda čokolada vsebuje kar nekaj maščob, vendar bo vse ljubitelje čokolade razveselilo dejstvo, da je le ena tretjina škodljivih.

Kako torej uživanje temne čokolade lahko vpliva na naše zdravje?
Vpliva na razpoloženje
Raziskovalci so paciente razdelili v dve skupini in dali vsakemu 45 gramov čokolade, prvi skupini temno, drugi pa belo, obarvano na rjavo. Tisti iz prve skupine so se po zaužitju počutili bistveno bolje, drugi pa so še naprej trpeli zaradi različnih simptomov izčrpanosti in utrujenosti. Temna čokolada namreč vsebuje teobromin, kofein in druge snovi, ki učinkujejo kot poživilo, ter serotonin, ki je naravni antidepresiv, poleg tega pa stimulira proizvodnjo endorfina, ki daje občutek ugodja.

Ohranja zdravo srce
Raziskovalci so ugotovili tudi, da zmerno uživanje temne čokolade ohranja zdravo srce in zmanjšuje možnost smrti zaradi srčnega napada, vendar je zanimivo, da ima pretirano uživanje te sladice prav nasproten učinek.
Znižuje krvni tlak
Tudi pri tej raziskavi so bili ljudje razdeljeni v dve skupini: pet tednov je ena skupina jedla po šest gramov temne čokolade na dan, druga pa enako količino bele, pri čemer so pri prvi skupini po koncu testiranja izmerili bistveno nižji krvni tlak.
Koristi pri obolenju jeter
Zaradi visoke vsebnosti kakava naj bi imela temna čokolada veliko koristi pri preprečevanju in zdravljenju obolenj jeter. Španski raziskovalci so namreč ugotovili, da imajo bistveno nalogo flavonoidi, ki omogočajo sproščanje in širjenje celic na zidovih krvnih žil. Temna čokolada tako znižuje krvni tlak, ki je pri pacientih s cirozo jeter po navadi zelo visok.

Ohranja dober vid
Britanski raziskovalci so testirali 30 ljudi med 18. in 35. letom nekaj ur po tem, ko so zaužili nekaj koščkov čokolade. V prvem primeru so zaužili črno čokolado, v drugem pa belo. Tudi v tem primeru bistveno vlogo odigrajo flavonoidi, ki izboljšujejo pretok krvi v možgane in očesno mrežnico. Pri skupini, ki je zaužila črno čokolado, so testi pokazali bistveno izboljšanje vida in mentalnih sposobnosti kot pri skupini, ki je zaužila belo čokolado.
E-novice · Zdravje
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se