Izgubite kilograme s 5-barvno dieto
Držite se barv hrane po dnevih in dobro uravnoteženih obrokov, rezultat pa vas bo pozitivno presenetil.

Pri tej novi metodi prehranjevanja vsak dan pojeste pet obrokov v barvi, ki je določena za tisti dan – nedelja in ponedeljek nimata barve, a pa je pripravljen posebni načrt.
Beli ponedeljek
Na jedilniku so riž, špageti, mleko, pusta skuta, mocarela, kokosova moka, kuhano jajce, cvetača, gobe, ingver, bela repa, čebula ali banana.
Posebnost: večina teh belih živil vsebuje dragocene antioksidante, ki lahko znižajo krvni pritisk in holesterol.
Puran z gobovim ragujem
Za 2 porciji potrebujete:
- 200 g gob (na primer lisičk),
- 3 mlade čebule,
- pol šopka peteršilja,
- 90 g riža,
- 2 žlici olja,
- sol, poper,
- 4 žlice belega vina,
- 1 žlico kisle smetane,
- 300 g puranjih prsi
Gobe in mlado čebulo zrežite na rezine, peteršilj grobo sesekljajte. Riž skuhajte po navodilih z embalaže.
V ponvi segrejte 1 žlico olja in na njem približno 3 minute pecite zelenjavo. Začinite s soljo in poprom. Prilijte vino in pustite, da vse skupaj lahno vre približno 2 minuti. Dodajte gobe in jih kuhajte 5 minut. Nato primešajte še kislo smetano in ragu začinite.
Meso zrežite na trakove in jih približno 4 minute pecite na preostanku olja. Postrezite jih z rižem in gobami in potresite s peteršiljem.
Na obrok približno 350 kcal:
- beljakovine: 10 g,
- maščobe: 13 g,
- ogljikovi hidrati: 46 g.

Rdeči torek
Vaše jedi naj vsebujejo rdeč fižol, rdečo peso, paradižnik, rdečo papriko, lečo, češnje, brusnice, rdeč ribez, rdeča jabolka, rdečo grenivko ali jagode.
Posebnost: živila, kot so brusnice ali rdeča pesa, vsebujejo veliko flavonoidov – rastlinskih snovi, ki ščitijo srce in preprečujejo prehladna obolenja.
Lečina enolončnica s klobaso
Za 2 obroka potrebujete:
- 120 g leče,
- 1 lovorjev list,
- po ½ rdeče in rumene paprike,
- pol stebla belušne zelene,
- sol, poper, kis,
- 2 klobasi,
- ¼ šopka majarona
Lečo namočite čez noč (če je iz pločevinke vam je ni treba). Vodo odlijte. Lečo in lovorjev list zavrite v pol litra vode in jo nato približno 30 minut kuhajte pri nizki temperaturi in v zaprtem loncu.
Papriko zrežite na kocke, zeleno pa na rezine. Obe vrsti zelenjave stresite k leči. Kuhajte še 30 minut. Juho začinite in ji dodajte kis.
Klobasi segrejte v vroči vodi, ju zrežite na rezine in te stresite v juho. Dodajte potrgane lističe majarona.
Na obrok približno 405 kcal:
- beljakovine: 19 g,
- maščobe: 28 g,
- ogljikovi hidrati: 16 g.

Zelena sreda
Danes pridejo na mizo zelišča, solata, zeleni čaj, kumara, ohrovt, brokoli, špinača, stročji fižol, artičoke, zeleni beluši, grah, bučke, zelena jabolka in kosmulje.
Posebnost: zelena živila so bogat vir folne kisline, ki preprečuje srčna in žilna obolenja
Špinačna juha s feto
Za 2 obroka potrebujete:
- 1 čebulo,
- 1 žlico olja,
- 250 g listov špinače (sveže ali zamrznjene),
- pol litra zelenjavne juhe (instant),
- 3 vejice timijana,
- 2 žlici fete,
- sol, poper,
- 150 g jogurta,
- 2 g rastlinskega sredstva za zgoščevanje
Kocke čebule podušite na olju. Dodajte špinačo in juho (pri sveži špinači nekaj listov prihranite za na konec). Juho zavrite in jo v pokriti posodi pri srednji temperaturi kuhajte približno 7 minut.
Sesekljajte timijanove lističe. Primešajte jim še feto in po potrebi limonino lupinico.
Juho pretlačite s paličnim mešalnikom. Primešajte še jogurt in sredstvo za zgoščevanje. Juho pri nizki temperaturi kuhajte še 2 – 3 minute in jo začinite. Postrezite in okrasite s špinačnimi listi. V skodelico kanite še malce mešanice fete.
Na obrok približno 150 kcal:
- beljakovine: 8 g,
- maščobe: 10 g,
- ogljikovi hidrati: 5 g.
Oranžni četrtek
Pomembno je, da se sveti. Danes so na vrsti korenje, buča, papaja, losos, rakci, med, mango, nektarine, marelice, pomaranče, breskve in mandarine.
Posebnost:
Oranžna živila zahvaljujoč visokim vrednostim betakarotena preprečujejo rakava obolenja in lahko poleg tega nekoliko upočasnijo staranje kože.
Losos s kumarično omako
Za 2 obroka potrebujete:
- 1 kumaro,
- 2 mladi čebuli,
- 2 lososova fileja (brez kože),
- 2 žlici limoninega soka,
- sol, poper,
- 1 žlico olja,
- 125 ml ribje osnove (ali kokošje juhe),
- 2 žlički gorčice,
- 1 žlico kisle smetane,
- 1 žličko pehtrana
Kumaro olupite tako, da bodo na njej ostali posamezni trakovi lupine. Po dolgem jo prepolovite, ji z žličko odstranite semenje in jo zrežite na rezine. Mlado čebulo zrežite na obročke. Losos nakapajte z 1 žlico limoninega soka in ga začinite.
V posodi segrejte olje ter na njem pri srednji temperaturi približno 2 minuti pecite zelenjavo. Dodajte osnovo, gorčico, kislo smetano in preostal limonin sok. Omako začinite in jo pri srednji temperaturi drušite približno 30 minut.
Lososa položite na zelenjavo, ga potresite s pehtranom in ga v pokriti posodi kuhajte približno 10 minut.
Na obrok približno 400 kcal:
- beljkovine: 31 g,
- maščobe: 29 g,
- ogljikovi hidrati: 5 g.

Modri petek
Ta dan se lahko razveselite vijoličastega zelja, radiča ali vijoličnega krompirja (vitelotte), jajčevcev, modrega grmičastega fižola, temnega grozdja, robid, borovnic, črnega ribeza, sliv in fig.
Posebnost: večina modrih živil vsebuje t.i. antociane. Te bioaktivne rastlinske snovi imajo izjemno zdravilno in regeneracijsko moč na celoten organizem. Ščitijo krvne žile in preprečujejo srčni infarkt, okrepijo porabo kisika v celicah in zato delujejo pomlajevalno. Poleg tega pomirijo sluznice in regenerirajo črevesno floro, ki je poškodovana zaradi bolezni in/ali zdravil. Ščitijo pred artrozo, artritisom in osteoporozo.
Borovničev smuti
Za 2 kozarca potrebujete:
- 150 g borovnic (svežih ali zamrznjenih),
- 200 ml pinjenca,
- 1 žlico svežega limetinega soka,
- 2 žlici beljakovinskega praška
Zamrznjene borovnice odtajajte. Dodajte jim 100 ml hladnega pinjenca, limetin sok in beljakovinski prašek in vse skupaj pretlačite s paličnim mešalnikom. Prilijte še 100 ml hladnega pinjenca in popijte smuti.
Na kozarec približno 100 kcal:
- beljakovine: 12 g,
- maščobe: 6 g,
- ogljikovi hidrati: 10 g.

Rumena sobota
Danes so na jedilniku poslastice kot so sir, jajca, krompir, rumena paprika, žita, breskve, ananas, rumena jabolka, grenivke in hruške.
Posebnost: naravna barvila (karotenoidi) rumenih živil ščitijo pred nalaganjem holesterola v žilah in tako tudi pred srčnim infarktom in kapjo.
Krompirjev narastek z jabolki
Za 2 obroka potrebujete:
- 1 jabolko,
- 2 žlici limoninega soka,
- 500 g krompirja,
- pol žlice olja,
- 1 rumenjak,
- 100 ml kisle smetane,
- 50 ml kondenziranega mleka,
- sol, poper, muškatni orešek,
- 40 g lahke gaude
Pečico segrejte na 180 stopinj. Jabolko olupite, ga zrežite na tanke krhlje in jih zmešajte z limoninim sokom.
Krompir olupite, ga zrežite na tanke rezine in jih izmenjaje z rezinami jabolk, kot bi polagali strešnike, zložite v namaščen model za narastke.
Rumenjak zmešajte s kislo smetano in kondenziranim mlekom, mešanico začinite in jo prelijte po krompirju. Na krompir nastrgajte še sir in narastek pecite približno 45 minut. Po želji okrasite še z mlado čebulo.
Na obrok približno 350 kcal:
- beljakovine: 10 g,
- maščobe: 13 g,
- ogljikovi hidrati: 48 g.
Brezbarvna nedelja
Ob nedeljah smete jesti samo zelenjavno ali mesno juho. Če vam je to preveč “brezbarvno”, lahko pojeste juho z rezanci ali ribjo juho. Idealna za pitje je mineralna voda.
E-novice · Zdravje
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se