Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Največ primerov zastrupitev s škropivi v podravski regiji


Mojca Zemljarič
30. 3. 2017, 21.58
Posodobljeno
10. 07. 2017 · 03:44
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Delo na kmetijskih površinah je v polnem teku, s tem pa tudi uporaba fitofarmacevtskih sredstev (FFS). Zaradi zastrupitve s škropivi je bilo v obdobju 2004–2014 v Sloveniji hospitaliziranih 151 ljudi, največ v letih 2004 in 2005 (25 in 27), leta 2014 štirje. Od vseh 151 primerov bolnišničnih obravnav jih je bilo največ v podravski regiji (44).

1490882196_cg_kmetijstvo_fitofarmacija.jpg
Arhiv Štajerskega Tednika

Sledi pomurska s 30 primeri, savinjska s 16, JV Slovenija s 15, osrednjeslovenska regija z 11 in Gorenjska z desetimi primeri. V zasavski regiji ni bilo niti enega primera, na Koroškem dva, notranjsko-kraški regiji trije, obalno-kraški štirje, goriški sedem in v spodnjeposavski regiji devet primerov.

V katerih živilih je potrjena vsebnost pesticidov

Uprava RS za varno hrano izvaja nacionalni nadzorni program nad ostanki pesticidov v hrani. Iz obdelanih vzorcev je razvidno, da so pesticidi v hrani prisotni, v nekaterih primerih tudi nad mejno vrednostjo. Pri sadju, zelenjavi, oljnicah in sladkornih rastlinah so prisotnost pesticidov potrdili v polovici vzorcev. Pri vzorčenju žit so leta 2012 pesticide odkrili v 39 odstotkih vzorcev, leto kasneje pri desetini odvzetih vzorcev. Prisotnost pesticidov je bila zaznana v otroški hrani, prav tako tudi v živilih živalskega izvora.

Kmetijsko ministrstvo, uprava za varno hrano, čebelarska zveza in KGZS uporabnike FFS pozivajo k racionalni in pravilni rabi, z upoštevanjem predpisanih navodil. Nepravilna ali pretirana uporaba škropiv lahko povzroči ogromno škodo v okolju, na zdravju ljudi in živali.

Preberite več v Štajerskem Tedniku


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.