© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Recept: čaj za pomiritev gastritisa


T. D.
24. 10. 2025, 06.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Nežen zeliščni čaj iz materine dušice, mete, sleza, angelike in žajblja naravno pomiri vnetje želodčne sluznice in blaži simptome gastritisa.

čaj, skodelica čaja
Profimedia
Zeliščna mešanica za gastritis nežno obnavlja želodčno sluznico in prinaša hitro olajšanje brez stranskih učinkov.

Gastritis je vnetje želodčne sluznice, ki lahko nastane zaradi stresa, nepravilne prehrane, okužbe s Helicobacter pylori ali pretiranega uživanja alkohola in protibolečinskih zdravil. Simptomi se najpogosteje kažejo kot bolečina v zgornjem delu trebuha, zgaga, napihnjenost, spahovanje, slabost ali izguba apetita.

Poleg ustrezne prehrane lahko pri lajšanju težav zelo pomaga tudi pravilno sestavljen zeliščni čaj.

prebava, prebavne težave, želodec
Profimedia
Gastritis se pogosto kaže kot pekoč občutek v želodcu, napihnjenost, slabost ali izguba apetita, še posebej po obroku.

Sestavine (v enakih razmerjih):

  • materina dušica – deluje protimikrobno in blaži vnetja
  • meta – sprošča želodčne krče in pomirja prebavni trakt
  • črni slez – ščiti sluznico in deluje blago protivnetno
  • angelika – pospešuje prebavo, zmanjšuje občutek teže
  • žajbelj – ima antiseptične in protivnetne lastnosti
Preberite še

Priprava čaja:

  1. Vse sušene rastline zmešajte v enakih količinah in shranite v zaprtem kozarcu.
  2. Za eno pripravo prelijte 1–2 žlički mešanice s 3 dl vrele vode.
  3. Pokrito pustite stati 10 minut, nato precedite.
  4. Čaj pijte mlačen, brez sladkorja, medu ali limone.
Materina dušica, samorasli timijan.jpg
Profimedia
Materina dušica deluje protimikrobno in blaži vnetja.

Priporočena uporaba

  • Dnevno popijte 0,5 do 1 liter čaja, razdeljeno v 2–3 odmerke.
  • Čaj pijte počasi, po požirkih, najbolje med obroki ali po njih.
  • Izogibajte se preveč pekoči, mastni, slani, zelo vroči ali zelo hladni hrani.
  • V prvih 4–8 tednih se je priporočljivo izogibati surovemu sadju in zelenjavi – naj bo hrana raje kuhana, dušena, pečena ali kot kompot.

Dodatni nasveti za okrevanje

  • jejte manjše, a pogostejše obroke
  • zadnji obrok naj bo vsaj 3 ure pred spanjem
  • popolnoma opustite alkohol in kajenje
  • v stresnih obdobjih uvedite dihalne ali sprostilne tehnike

E-novice · Zdravje

Prijavite se na e-novice o zdravju in odkrijte nasvete za boljše počutje, vitalnost in ravnovesje.

Hvala za prijavo!

Na vaš e-naslov smo poslali sporočilo s potrditveno povezavo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.