Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Pozor
Čas branja 1 min.

Zaprtost je krik telesa na pomoč


ud
2. 4. 2017, 09.02
Posodobljeno
09. 08. 2017 · 10:02
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Kdor blata ne odvaja redno, se mu na črevesnih stenah nalagajo strupene obloge starega blata, ki to steno oslabijo, da postane prepustna in sprošča v kri škodljive snovi.

rženi kruh
Profimedia
Utrujenost, glavobole, težave s sklepi in še marsikaj lahko povežemo z neurejeno prebavo.

Obloge so tudi odlično gojišče za nezdrave bakterije, obenem pa črevesju preprečujejo opravljati njegovo funkcijo črpanja nekaterih hranilnih snovi in onemogočajo normalno delovanje črevesne peristaltike ter zastrupljajo telo.

kozarec, voda
Profimedia
Nezadostno uživanje vode se odrazi na kompaktnem in trdem blatu, ki ga je težje odvajati. Vlaknine delujejo le, če popijemo dovolj vode.

Pomanjkanje energije

Zaradi zaprtja se na stenah prebavil začnejo nabirati obloge, ki onemogočajo črevesnim stenam opravljanje njihove poglavitne funkcije, to je črpanje hranljivih snovi, mineralov in vitaminov iz zaužite hrane. Kar pomeni, da kljub zdravi prehrani naše telo ni sposobno absorbirati pomembnih snovi. V tem primeru je treba prečistiti črevesne stene, da se uredi prebava.

Namočene slive

Znane in cenjene so pri odpravljanju zaprtosti, napihnjenosti in počasne prebave. Namočimo jih v vodo in čez nekaj ur zaužijemo. 

Odvajala polenijo

Odvajala, kot so odvajalni čaj, tablete in svečke, imajo hiter učinek, vendar ne odpravijo težave, ampak jo lahko še poslabšajo, saj ob pogosti uporabi polenijo črevo. Pomembno je, da mislimo na mehčanje blata, še preden do zapeke pride.

Vlaknine so ključ do zdrave prebave

Zdrave pomočnice pri prebavi so vlaknine, ki jih s hrano marsikdo zaužije premalo. Zaužili naj bi jih 30 gramov na dan, kar na prvi pogled ni slišati veliko, toda toliko vlaknin vsebuje 12 kosov črnega kruha, 9 banan, 15 pomaranč ali 20 jabolk. Pojeste toliko? Najbrž ne! Poleg zadostnega vnosa vlaknin je pomembno še, da uživamo raznoliko hrano, se redno gibamo in popijemo vsaj dva litra vode na dan.

bolečina
Profimedia
Pri zaprtosti stene prebavil oslabijo, postanejo prepustne in v kri sproščajo toksine.

Vlaknina psiliuma

Ena izmed najbolj cenjenih in učinkovitih vlaknin za urejanje prebave je vlaknina indijskega trpotca ali psiliuma. Spada med topne vlaknine, kar pomeni, da v stiku z vodo nabrekne in ustvari naravni gel, ki blagodejno učinkuje na prebavo. Poveča se volumen blata, kar spodbudi črevesno peristaltiko in odpravi zaprtost.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.