Krompir povečuje tveganje za določene bolezni
Krompir je eno najpomembnejših osnovnih živil v Sloveniji. Povprečen Slovenec ga poje približno kilogram in pol na teden.

Zdaj pa znanstveniki opozarjajo: krompir lahko poveča tveganje za diabetes, če ga pripravimo na določen način.
Tri porcije pomfrita na teden po izsledkih raziskave povečajo tveganje za sladkorno bolezen tipa 2 za približno 20 odstotkov. Če pa zaužijemo podobno količino kuhanega ali pečenega krompirja, to ni tako škodljivo, kaže študija, objavljena v British Medical Journal. Gre za tveganje za sladkorno bolezen tipa 2 - t. i. starostno sladkorno bolezen -, ki jo povzročajo dedna nagnjenost, predvsem pa prevelika telesna teža in pomanjkanje gibanja.

Odločilna je priprava
Krompir vsebuje veliko vitamina C, magnezija in vlaknin, a tudi veliko škroba in je v zadnjih letih dobil sloves živila, ki povečuje tveganje za diabetes, piše skupina raziskovalcev z univerz Harvard in Cambridge. V razpravah pa do zdaj niso upoštevali ne načina priprave niti možnih alternativnih ogljikovih hidratov, ki bi jih ljudje uživali namesto krompirja.
Ameriški znanstveniki raziskovali sladkorno bolezen tipa 2
Da bi zapolnili to vrzel, je skupina analizirala podatke več kohortnih študij iz ZDA, ki so potekale med letoma 1984 in 2021 ter zajele več kot 205 tisoč zdravih zaposlenih v zdravstvenem sektorju. Ti so na štiri leta izpolnjevali podrobne vprašalnike o prehrani. V skoraj 40 letih je približno 22.300 udeležencev razvilo sladkorno bolezen tipa 2. Raziskovalci so v analizo vključili tudi dolgoročne študije iz drugih držav.
E-novice · Zdravje
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se