Vrtni plevel, ki je nadvse cenjen v prehrani in zdravilstvu
Vrtičkarji jo skoraj sovražijo, ampak ali ste vedeli, da se lahko bela metlika pohvali z visoko vsebnostjo beljakovin, železa in številnih vitaminov?

Lahko bi rekli, da je bela metlika plevel v najboljšem pomenu besede. Na leto lahko rastlina proizvede tudi do 75 tisoč semen, ki bodo še v isti sezoni hitro vzklila in rasla vse od pomladi do pozne jeseni, ne da bi pri tem potrebovala dodatno skrb. Belo metliko vrtičkarji podrobneje spoznavajo šele v zadnjem času, saj je vse do danes veljala za nadležen plevel, ki ga mnogi zatirajo celo s pesticidi.
Hranilna vrednost
Je rastlina z visoko vsebnostjo beljakovin in železa, podobno kot špinača in zelje. Vsebuje tudi večje količine vitaminov A in C pa tudi precej vitaminov skupine B. Med minerali najdemo kalcij, mangan, kalij, železo in baker. Rastlina je tudi izvrsten vir prehranskih vlaknin, ki so ključne za dobro prebavo ter pomembne za zdravo delovanje srca in ožilja.

Ne samo v hrani, tudi v zdravilstvu
Bela metlika je vsesplošno uporabna. V poletnih mesecih bo prva rešitev ob pikih insektov. Če boste liste bele metlike nekoliko pregnetli med prsti, boste poskrbeli za pomiritev kože. Z njenimi listi boste pospešili celjenje manjših ran, pomaga pa tudi pomiriti razdraženo kožo zaradi sončnih opeklin. Svetujemo vam, da liste zmeljete ali zmečkate in položite na prizadeta mesta. Za hitrejše in uspešnejše delovanje jih pomešajte z jogurtom in pustite delovati vsaj 15 minut.
Nad bolečine v sklepih
Pripravite tinkturo. Naberite dve pesti listov bele metlike in jih na drobno sesekljajte. Vsujte v steklenico in prelijte s 70-odstotnim alkoholom. Pustite 14 dni na temnem in hladnem mestu. Vmes večkrat premešajte. Tinkturo nato večkrat nežno vmasirajte na obolela mesta.
S čajem nad različne tegobe
Za čaj lahko uporabite tako surove kot posušene liste bele metlike. Žlico posušenih ali dve žlici svežih listov prelijte z 250 mililitri vroče vode. Pustite stati deset minut, precedite in popijte. Zaradi velike vsebnosti železa je belo metliko smiselno uporabljati tudi pri preprečevanju anemičnosti. Spomladi pa jo lahko uporabite tudi za razstrupljanje telesa.

Kako in za kaj jo uporabljamo
Ker ima bela metlika precej podoben okus kot špinača, jo mnogi imenujejo kar divja špinača. Tudi pripravljamo in uporabljamo jo podobno. Belo metliko lahko uživamo surovo ali termično obdelano. Surovo uporabimo v solatah, sendvičih, raznih sokovih, smutijih, kanapejih … Iz nje lahko pripravimo juhe, omake, jo dodamo v rižote in druge priloge.
Tudi posušena je zelo uporabna. Koristni so predvsem listi in koreninice, iz katerih kuhamo zdravilne čaje. Lahko pa posušene liste zmeljemo in jih uporabljamo kot začimbo. Mnogi namreč belo metliko uporabljajo kot naravni nadomestek za sol.
Potrebna je zmernost
Bela metlika vsebuje tudi oksalno kislino, ki lahko v prevelikih količinah moti normalno delovanje ledvic. Vendar pa je odstotek tako nizek, da povprečna vsakodnevna uporaba te rastline ne bo škodovala njihovemu delovanju.
E-novice · Zdravje
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se