Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Ovce in koze: žive, za mleko ali kot pečenka


dolenjski-list
Besedilo in fotografije: B. Dušič Gornik
4. 6. 2018, 09.15
Posodobljeno
04. 07. 2018 · 11:54
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

drobnica_semic__55.jpg
Arhiv Dolenjskega lista
drobnica Semic _55, drobnica_Semic__55
drobnica_semic__99_15.jpg
Arhiv Dolenjskega lista
Prikazali so tudi peko jagenjčka na star način - na prostem. (Foto: B. D. G.)

Društvo rejcev drobnice Bele krajine je včeraj dopoldne izpeljalo že 24. razstavo ovc in koz, ki je med 9. in 13. uro privabila lepo število obiskovalcev. Pri Gasilskem domu v Semiču so rejci na ogled postavili izbor iz svojih čred koz in ovac ter upali na kar najboljšo oceno za najlepše razstavljene živali.

Kot je v navadi, so organizatorji s pomočjo strokovne komisije ocenjevali, kako nekateri znani ponudniki pripravijo jagenjčka na ražnju in kateri je pri tem najboljši. Poleg tega so ocenjevali še ovčje in kozje trofeje, ki jih lahko vidite tudi na eni od fotografij.

drobnica_semic__62.jpg
Arhiv Dolenjskega lista
Kateri najlepši v deželi je tej?

Na številnih stojnicah so se predstavljale belokranjske in nekatere druge kmetije, ki so ponujale svoje pridelke in izdelke, med njimi tudi ovčje sire in jedi iz ovčjih sirov, skute in sirotke. Svojo ponudbo so na ogled postavile tudi belokranjske ekološke kmetije.

Kot se za praznik ovc in koz spodobi, je bil osrednji del prireditve ocenjevanje jagnječe pečenke, ki so jo potem tudi prodajali, tako kot ovčji golaž in čevapčiče. Za radovedneže so pekli tudi jagenjčka na star način na prostem, pripravili ovčarsko igro 4 x 4 ter predstavili tudi pastirske pse rejcev iz štirih držav – na razstavi so se na ogled postavili šarplaninci-hrvaški ovčarji in tornjaki.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.