Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Ribez
Čas branja 2 min.

Dobro prenaša nizke temperature, lahko ga sadimo v lonec


Milka Kleč
14. 4. 2025, 18.30
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Če še niste, je zdaj skrajni čas, da obrežete še ribez. Ste vedeli, da lahko ribez gojite tudi na balkonu?

ribez
Profimedia
Poznamo tri vrste ribeza: rdečega, črnega in kosmuljo. Sort ribezov pa je nešteto.

Da, prav ste prebrali, ribez lahko gojite na balkonu. Za vzgojo ribeza namreč ne potrebujemo velikih površin, dovolj bo že večji lonec z zemljo, kjer ima odvečna voda možnost odtekanja. Ribez bo hkrati čudovit zelen okras, grmovnica, ki bo popestrila vaš balkon ali teraso v poletnih mesecih, vas bo presenetila tudi s slastnimi plodovi.

Če boste kupili sadike z golo korenino, ki niso v loncu, jih je priporočljivo saditi na prosto. Tako se boste izognili sušnim obdobjem, sadika pa bo imela možnost, da se dobro ukorenini pred poletjem.

ribez
Profimedia
Ribez ni le čudovit okras, temveč tudi odlično in zdravo poletno sadje.

Zakaj bi gojili ribez

Odličen razlog je gotovo ta, da vsebuje veliko vitaminov, kot so A, B, C in E, ter eteričnih olj in rudninskih snovi. Sok rdečega ribeza pomaga pri pomanjkanju želodčne kisline in pri prebavnih motnjah. Iz jagod, predvsem črnega ribeza, lahko pripravimo čaj, ki ga koristimo pri prehladnih obolenjih, ko imamo težave z vnetjem grla ali žrela ali s krvavečimi dlesnimi.

Jagode najpogosteje uporabimo kar sveže.

Iz ribeza lahko pripravimo tudi žele, sirup, vino, kis, marmelado in še bi lahko naštevali. Nepogrešljiv je pri pripravi omak, sladic, kot sestavina različnih peciv, solat ali sladoledov, zato si zagotovimo karseda bogat pridelek.

Obrezovanje črnega ribeza

Zavedati se moramo, da črni ribez obrezujemo nekoliko drugače kot rdeči in beli ribez. Pri črnem ribezu so plodovi običajno na eno leto starih poganjkih, zato je temu primerno treba izvajati obrezovanje, ki bo spodbudilo rast močnih poganjkov in bogat pridelek.

Če ste posadili nov črni ribez, ga porežite do tal. Dovolj bo, če boste na vsakem poganjku pustili le po en brst. Naslednje leto nato odstranimo vse šibke poganjke in poganjke, ki rastejo navzdol. Te odrežemo od dva do tri centimetre nad tlemi. Dovolj bo, če pustimo od šest do devet močnih novih poganjkov.

obrezovanje ribeza
Profimedia
Črni ribez obrezujemo nekoliko drugače kot rdeči in beli ribez.

Če imate v svojem sadovnjaku starejše grme, jih obrezujte v drugi polovici zime. Vsako leto sproti odstranimo do četrt vseh dvoletnih in starejših poganjkov, ki jih prepoznamo po rjavi barvi lubja, in ne črni. Enoletni pa so bledikavo rjave barve.

Če želite pomladiti star grm, sredi zime odstranite večino starih poganjkov. Obdržite le mlade in močne poganjke. Če se bodo v naslednjem letu pojavili redki poganjki, grm pozimi porežite do tal, pognojite in zastrite. Nato redčite nove poganjke in ohranjajte le najmočnejše.

Obrezovanje belega in rdečega ribeza

Če moramo črni ribez obrezovati čim bolj pri tleh, pri belem in rdečem ribezu obrezujemo le poganjke, ki odženejo iz debelca. Tudi te obrezujemo šele v drugi polovici zime. Enoletne grme obrežemo tako, da pustimo le tri močne poganjke, ki jih skrajšamo za polovico. Krajše poganjke od 10 centimetrov lahko porežemo.

Preberite tudi:

Naslednjo zimo skrajšamo vse nove poganjke, skorja za polovico. Pri starih poganjkih krajšamo le na novo prirasel del. Poganjke zmeraj odrežemo nad brstom, saj tako omogočimo, da je grm znotraj bolj presvetljen in posledično lepše rodi. Stranjske poganjke, ki rastejo navznoter ali navzdol, lahko povsem porežemo.

Pri pomlajevanju starejših grmov rez izvajamo tako, da krajšamo stranjske poganjke tako, da pustimo le en brst. Glavne poganjke vsako leto skrajšamo do 10 centimetrov, da spodbudimo novo rast.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.