Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Praznik topliškega jabolka


M. Ž.
8. 10. 2012, 14.35
Posodobljeno
09. 10. 2012 · 09:33
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

img_9562_000.jpg
Arhiv Dolenjskega lista
IMG_9562
img_9564_000.jpg
Arhiv Dolenjskega lista
Letošnji praznik topliškega jabolka so predstavili (z desne): Bojan Potočar, vodja KKC-ja, Primož Primec, vodja TIC-a, ter Janez Gačnik, Martin Mavsar in Natalija Pelko iz Kmetijsko gozdarskega zavoda Novo mesto. (Foto: M. Ž.) 

Na dopoldanski novinarski konferenci so v Dolenjskih Toplicah predstavili letošnji praznik topliškega jabolka, ki bo že 12. po vrsti. Gre za osrednjo jesensko prireditev v kraju, ki jo skušajo po besedah vodje topliškega KKC-ja Bojana Potočarja vsako leto nadgraditi z določenimi vsebinami. Prireditev, ki jo v sodelovanju s Kmetijsko gozdarskim zavodom Novo mesto in društvom podeželskih žena Dolenjske Toplice pripravlja topliška občina, v kraj privabi dnevne obiskovalce, gostom, ki so v termah, pa polepša dneve in pričara jesenski utrip.

razstava.jpg
M. Ž. 
Utrinek z lanskoletne razstave jabolk. (Foto: R.N., Arhiv DL)

Za obiskovalce in turiste bosta po mnenju vodje TIC-a Primoža Primca zanimivejša sobota in nedelja, ko bodo na ploščadi pred KKC-jem in v njem pripravili pestro dogajanje - od kmečke tržnice, razstave jabolk in ostalega sadja, kulinarično razstavo jedi iz jabolk, prikazom izdelave jabolčnega soka, peko kostanja in degustacijo mošta, nastopa ansambla Topliška pomlad do predstavitve štirih topliških gostiln s kulinaričnim ustvarjanjem na temo jabolk. V soboto bodo ocenjevali jabolčne zavitke in izbirali tudi najtežje topliško jabolko.

Praznik topliškega jabolka se bo nadaljeval v ponedeljek in torek, 15. in 16. oktobra, z bolj strokovnim delom, za katerega bo poleg že omenjene razstave jabolk in ostalega sadja ter letos kot novosti še razstavo zelenjave, ki je na voljo v tem času, in prikaza izdelave jabolčnega soka poskrbel novomeški kmetijsko gozdarski zavod. Natalija Pelko je pojasnila, da je strokovni del v ponedeljek in torek dopoldne bolj trženjsko naravnan v želji, da bi se povečalo trženje lokalnih pridelkov lokalnim porabnikom hrane. V ponedeljek popoldne pa z gostilno Oštarija pripravljajo še kuharsko delavnico za občane z naslovom jabolko v sodobni kuhinji na malo drugačen način.

Program se nahaja v priponki spodaj in na povezavi Namig za premik.

Praznik Topliškega jabolka 2012


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.