
Praznik topliškega jabolka



V Dolenjskih Toplicah pripravljajo že 14. praznik topliškega jabolka, ki je osrednja jesenska prireditev v občini. Program je znova bogat in pester, razdeljen v dva dela – zabavnega in strokovnega, ter znova prinaša nekaj novosti, višek pa bo dosegel s celodnevnim dogajanjem pred in v kulturno-kongresnem centru v soboto in nedeljo.
»Dolenjske Toplice smo turistično usmerjena občina, imamo pa tudi kar nekaj obdelovane zemlje in gozdov. Tako želimo iz vsega tega želimo povleči sinergijski učinek, in sicer, da bi turistom in domačinom predstavili dodatne priložnosti za razvoj kmetijstva in pridelave ter hkrati s tem promovirali tudi zdrav način življenja. Na drugi strani pa praznik topliškega jabolka predstavlja nadaljevanje pestrega poletnega dogajanja v občini,« je na današnji novinarski konferenci dejal domači župan Jože Muhič.
Za strokovni del programa bo kot ponavadi poskrbel Kmetijsko gozdarski zavod Novo mesto. Kot je povedala Natalija Pelko, so na Zavodu ocenili, da je potrebno nadaljevati s promocijo in spodbujanjem občanov k pridelavi lokalne hrane na eni strani in spodbujanju nakupu lokalnih pridelkov na drugi.
»Da bi bili ti pridelki čimbolj kakovostni, smo se odločili, da bomo nadaljevali z ocenjevanjem domačih sadnih sokov in sadnih kisov in prikazom predelave jabolk v jabolčni sok. V soboto in nedeljo bo strokovno predavanje za predelovalcev in brezposelne, na katerem želimo predstaviti, da so tudi na manjših površinah priložnosti za pridelavo in predelavo vrtnin in poljščin ter peke kruha. Pripravil bodo razstavo jabolk in drugega sadja, žit ter fižola in česna, ki bo nosila podnaslov Uživajmo v doma pridelani hrani, prikaz pletenja česnove kite … V ponedeljek pa na borza za lokalno samooskrbo za organizatorje šolske in vrtčevske prehrane ter bo namenjena popularizaciji uživanja jabolk in jabolčnega soka,« je naštela.
Novosti so, kot je pojasnil vodja topliškega TIC-a Primož Primec vpeljali predvsem v dopoldanskem delu in praznik selili izven samega središča Dolenjskih Toplic. »Pripravili smo brezplačen ogled in prevoz do treh kmetij, in sicer sadjarske kmetije Bučar na Bušincu, zeliščarske kmetije Plavica v Cerovcu in genske banke starih sadnih sort in muzeja Kočevarjev staroselcev v Občicah. Avtobus bo s parkirišča Balnee na krožno pot po kmetijah odpeljal ob 8.45,« je povedal in dodal, da bodo v soboto in nedeljo prikazali izdelavo jabolčnih zavitkov, ki jih bodo tudi spekli in jih brezplačno tako kot kozarec jabolčnega soka ponudili obiskovalcem.
Poleg tega med drugim pripravljajo sejem domače in umetnostne obrti, ustvarjalno delavnico za otroke, portretiranje po stari tehniki mokri kolodij, z dobrotami iz jabolk se bodo predstavile štiri topliške gostilne – Restavracija Balea ter gostišča Oštarija, Račka in Kolesar, pekli bodo tudi kostanj in v pokušino ponudili mošt, seveda pa kot vedno iskali najboljši jabolčni zavitek in najtežje jabolko.
Praznik, ki se s pobiranjem vzorcev domačih sadnih sokov in sadnih sokov začenja jutri, bodo sklenili prihodnji torek, 21. oktobra, z večernim odprtjem razstave del, nastalih na 7. ex-temporu Dolenjske Toplice.
Preberite tudi
Najbolj brano
Trenutno
7 °C
Oblačno
nedelja, 16. 3
Deževno
ponedeljek, 17. 3
Deževno
torek, 18. 3
Jasno
7-dnevni obeti