Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Mestni vrh, Ptuj: Stara preša vabi na kozarec dobrega in gibanico


Majda Goznik
22. 5. 2021, 21.45
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Šestnajsti maj letos je bil še en praznični dan za izjemno dejavno Društvo vinogradnikov in sadjarjev Osrednje Slovenske gorice pod vodstvom Andreja Reberniška. Z njim pa so praznovali tudi vsi drugi, ki so zaslužni, da je ta objekt dobil vsebino, da se bo lahko razvil v privlačno turistično točko v neposredni bližini mesta.

1621514799_cg_vinogradniski_muzej_1.jpg
Arhiv Štajerskega Tednika

Potem ko so po rušilni toči leta 2008 na novo zgradili objekt s številko 27 in v njem postavili 100 let staro prešo ter vinogradniško razstavo, so ob njem uredili tudi zunanjo teraso. Že junija pa naj bi povabili prve obiskovalce ob nedeljah, ki bodo ob izbrani vinski karti najboljših vin tega območja lahko uživali tudi v tradicionalni kulinariki, slastnih gibanicah. Za organizirane skupine bodo pripravili tudi vodene degustacije vin. Stara preša vabi vse ljudi dobre volje, da jo obiščejo. Nekoč so na to območje že vabili pušl šanki, ki so jih meščani pridno obiskovali.

Vse skupaj pa se je začelo že leta 2006, ob prvih pogovorih o tem, da si kraj, kot je Mestni Vrh, ki je znan po vinogradništvu, zasluži vinogradniški muzej. Odprli so ga leta 2014, v tem letu so tudi zaključili projekt Ohranjanje kulturne dediščine vinogradništva v Mestnem Vrhu preko Las – bogastvo podeželja ob Dravi in Slovenskih goricah. V okviru prve etape, aktivnosti so potekale od leta 2011 do leta 2014, so stari objekt popolnoma porušili. Staro opeko pa vgradili v nov objekt. Začeli pa so urejati tudi okolico. Leta 2017 so bili skupaj z MO Ptuj ponovno uspešni preko Las, poskrbeli so za notranjo ureditev oz. označitev eksponatov. Vinogradniški muzej ima tudi lepo urejene sanitarije in čudovite brajde s trinajstimi najpogostejšimi sortami vinske trte, ki uspeva na tem območju. V prvi fazi urejanja vinogradniškega muzeja so člani prispevali 1200 ur prostovoljnega dela, pri urejanju terase pa še dodatnih okrog 800 ur v okviru 28 delovnih akcij. Andrej Rebernišek se je vsem članom in drugim, ki so pomagali pri urejanju vinogradniškega muzeja, zahvalil.

Preberite več v Štajerskem Tedniku


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.