Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kljub suši so pripravili uspešno razstavo


M. Leskovšek-Svete
20. 9. 2011, 08.35
Posodobljeno
05. 10. 2011 · 12:20
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

gobarski_festival_gobje_enoloncnice_sept_2011.jpg
gobja_razstava_hocevje_sept_2011.jpg

V Hočevju v občini Dobrepolje je minuli vikend potekal dvodnevni gobarski festival, v okviru katerega so v soboto odprli 6. razstavo gob, v nedeljo pa je potekalo 2. mednarodno tekmovanje v kuhanju gobje enolončnice.

V Štentovem kozolcu v Hočevju so letos na ogled postavili 224 različnih primerkov gob, kar pa je, kot je povedal Bogdan Tratnik, ki je v sodelovanju s piscem knjig o zdravilnih gobah Brankom Vrhovcem razstavo postavil, glede na letošnjo sušo, zelo veliko. Večina gob je bila z Gorenjske, nekaj malega s Primorske, z Dolenjske pa je bila samo kakšna lesna goba.

Kar okoli 70 odst. razstavljenih gob je bilo užitnih, poleg črnega in belega tartufa, ki so ju letos razstavi prvič, pa je bila svojevrstna posebnost na razstavi svetlikava pološčenka, ki je zelo cenjena med zdravilnimi gobami. Ta goba, za katero so japonski znanstveniki ugotovili, da zavira rast rakavih celic, v Sloveniji namreč raste samo na Krasu, ob Soči in na Primorskem, letos pa so jo prvič našli tudi v okolici vasi Krka v občini Ivančna Gorica.

V kuhanju gobje enolončnice se je letos pomerilo sedem ekip, od katerih jih je pet kuhalo v kotličku, na tekmovanju pa so ocenjevali tudi najbolj izvirno oziroma domiselno gobjo jed. Pri kuhi so se najbolje odrezali gobarji iz Škofje Loke, ki so skuhali gobjo juho, sledili so jim člani Gobarskega društva Žordana iz Poreča z istarskim gobjim loncem ter člani Gobarskega društva Novo mesto in Gobarskega društva Štorovke z gobjim golažem, za najbolj domiselno jed pa je komisija izbrala rožice z gobami Vesne Arzenšek iz Gobarskega društva Boletus iz Umaga.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.