
Pomivalno korito spada med najbolj umazane dele kuhinje
Ste vedeli, da je pomivalno korito ena izmed najbolj umazanih stvari v stanovanju? Kdaj ste mu nazadnje namenili pozornost in ga res temeljito očistili?

Roko na srce, pomivalnega korita najbrž marsikdo ne čisti redno, a se je treba zavedati, da se v njem poleg umazane posode nabira veliko nečistoč, ki so vir nevarnih bakterij. Čiščenje zgolj z gobico, ki jo sicer uporabljate za pomivanje posode, in detergentom ne bo dovolj, celo pripomoglo bo, da bakterije raznesete po celotnem koritu. Naj poudarimo, da je pomivalno korito zaradi vlage samo po sebi idealen prostor za razvoj gliv in bakterij.
Preberite več:
- Ste vedeli, da verjetno že celo življenje likate na napačen način
- Trik: kako operemo šal
- Kako se učinkovito znebiti kuhinjskih moljev?
Vsaj enkrat na teden
Po mnenju strokovnjakov bi morali pomivalno korito poleg čiščenja tudi vsaj enkrat na teden primerno razkužiti. Skrbno je treba očistiti vse stranice, vključno z zunanjim okvirjem. Če ste pripravljali hrano, na kateri se lahko zadržujejo patogeni mikroorganizmi, kot so surovo meso ter sveža zelenjava in sadje (kjer so morda prisotne tudi sledi zemlje), je to še pomembnejše. Temeljito čiščenje je potrebno tudi po pomivanju posode, ki se je v koritu nabirala več dni.
Uporabljajte mehke gobice
Pri čiščenju pomivalnega korita lahko uporabite domača čistila, tudi tako boste lahko temeljito odstranili umazanijo in korito primerno dezinficirali. Čiščenje začnite z uporabo mehke gobice, detergenta in vroče vode; najprej z vseh površin odstranite čim več trdovratnih madežev in ostankov hrane.
Nato površine očistite s kisom, ki bo pomivalno korito dezinficiral, obenem pa odstranil sledi vodnega kamna. Trik lahko uporabite tudi pri čiščenju pipe in perlatorja, kjer se nečistoče in vodni kamen izdatneje nabirajo. V tem primeru kis najprej dobro segrejte, tako bo čiščenje precej hitrejše.
Sito za ostanke hrane
V odtok pogosto spolzijo večji ali manjši ostanki hrane ter druge nečistoče, ki jih izperemo iz korita, zato delo s čiščenjem zunanjega dela pomivalnega korita ni povsem končano. Čaka nas še vzdrževanje odtoka. Za začetek poskrbite za drobno sito, ki preprečuje, da bi v odtok zašli večji delci umazanije in ostanki hrane. Tako boste opravili že skoraj 50 odstotkov dela in preprečili zamašitev. Odpadki, ko sta kavna usedlina in jedilno olje, nikakor ne spadajo v odtok; povzročijo lahko resno zamašitev in težave kanalizacijskega sistema, odpovedo lahko celo male čistilne naprave oziroma greznice.
Zagotovite sijaj
Da bi pomivalno korito zasijalo kot novo, je potreben še kakšen lepotni poseg. Če je korito kovinsko, ga po čiščenju obrišite do suhega, nato pa na bombažno krpo nanesite nekaj kapljic jedilnega olja in površino zloščite do sijaja. Olje bo preprečilo nabiranje kapljic in nastajanje vodnega kamna. Če pa je pomivalno korito kamnito ali keramično, uporabite temu namenjena čistilna oziroma negovalna sredstva.
Odtok občasno razkužite
Odtok je dobro občasno tudi »razkužiti« ter tako preprečiti nabiranje ostankov hrane in umazanije v cevi. Strokovnjaki priporočajo, da to naredimo vsaj enkrat na mesec. Preprost trik, ki ga lahko pri tem uporabite, je naravna moč kombinacije sode bikarbone in kisa.
Drugi trik pa je, da v odtok zlijete žlico belila, zmešanega z vodo. Pustite delovati nekaj minut in izperite z obilico vroče vode. To je dobro storiti vsaj enkrat na mesec.
Dve zvrhani žlici sode bikarbone vsujte v odtok in nato vanj zlijte deciliter in pol alkoholnega kisa. Nastala bo kemijska reakcija, ki bo po dobrih 15 minutah potekla. Takrat v odtok zlijte večje količine vrele vode, da odplaknete umazanijo. V odtok lahko še kanete nekaj kapljic eteričnega olja čajevca, ki bo ustvarilo prijeten vonj.
Trenutno
9 °C
Deževno
torek, 11. 3
Deževno
sreda, 12. 3
Deževno
četrtek, 13. 3
Oblačno
7-dnevni obeti