Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Miša Pušenjak svetuje: Kaj narediti po mrazu


Štajerski Tednik
24. 4. 2017, 10.18
Posodobljeno
10. 07. 2017 · 03:44
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Ne glede na to, ali so poškodbe na rastlinah vidne ali ne, so rastline doživele stres. Že dva dni tako močnega in ledenega vetra je povzročilo poškodbe. Podobna navodila veljajo tudi, če se poleti temperature na hitro dvignejo ali padajo. Tudi po toči ravnamo podobno ali enako.

1493029203_img_8054.jpg
Arhiv Štajerskega Tednika

Takoj ko je možno, poškropite vse rastline, sadno drevje, okrasne rastline in vrtine. Nekateri imate na prostem tudi že balkonske rastline. Upam, da ste jih pospravili na varno, če pa ne, poškropite tudi njih. Ne odstranjujemo poškodovanih delov, čim prej uporabimo ali izvlečke morskih alg (hladno stiskane imajo prednost) ali pa naravni pripravek PlanTonic. Poškropimo in šele po dnevu ali dveh pregledamo, kaj je treba odstraniti, porezati ali kako drugače sanirati, če je bil vzrok stresa toča ali veter. Če pa je vzrok mraz, je sicer reakcija podobna, le da listov, cvetov, ki so popolnoma pomrznili, seveda ne boste reševali. Je pa smiselno poškropiti z istimi pripravki zato, da bodo čim prej pognali novi poganjki.

Po sanaciji, ko vidimo, kaj se je v resnici poškodovalo, se lotimo tudi zaščite rastlin. Pri sadnem drevju, vinski trti boste izbrali ustrezne fungicide. Pri varstvu vrtnin seveda kemičnih sredstev ne boste iskali. Pomaga vam lahko pripravek, listno gnojilo Basfoliaractiv, med doma narejenimi pa kamilični čaj, preslični pripravek, pa tudi žajbljev ali timijanov čaj. Pripravkom pa dodajte izvlečke morskih alg ali PlanTonic, da bodo rane čim prej pozdravljene, zaceljene.

Kako vam lahko pomaga internet

Bramor je po dolgih letih ponovno postal nadloga na vrtovih

Še vedno leta porova zavrtalka, pričel pa se je tudi nalet kapusove muhe


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.