Katera sveža domača zelišča bi morala imeti vsaka kuhinja?
Z zelišči bo vsaka hrana bolj okusna, pa tudi pogled nanjo lepši.

Ko sredi priprave na kosilo ali večerjo ugotovite, da ste pozabili na pest zelišč, je najbolj priročno, da imajo svoje mesto kar na vašem balkonu ali okenski polici, le nekaj korakov stran. Gojenje zelišč v posodah ima veliko prednosti. Ker imajo različne vrste različne potrebe po vlagi, je gojenje v lončkih preprost način za nadzor vlažnosti tal. Na ta način lahko nadziramo tudi rast bolj agresivnih zelišč.
Ker so enostavna za gojenje, uspevajo tudi ne tako velikim vrtnarskim poznavalcev. So poceni, a okusen in zdrav dodatek k skoraj vsaki jedi, ki jo kuhate. Nekatera od njih imajo celo zdravilne učinke. Pa še polepšajo izgled vašega zelenega kotička. Smo vas prepričali? Katera so torej ključna zelišča vsakega doma in vsake kuhinje …
Bazilika
Bazilika je nepogrešljivo zelišče vsakega poletja in vseh, ki imajo radi italijansko kuhinjo. Je enoletnica, ki potrebuje dobro odcedna tla in veliko sonca. Kot večina zelišč se tudi bazilika dobro odziva na pogosto obiranje in bo po obrezovanju še naprej pognala sveže poganjke.
Prav tako ne pozabite odščipniti vseh cvetnih popkov, ki se pojavijo. Ko bazilika začne cveteti, namreč okus listov upade. Bazilika je zvezda pesta in čudovit dodatek k picam in testeninam. K jedem jo povečini dodajte v zadnjem trenutku, saj se njen okus med kuhanjem zmanjša.

Origano
Origano je trajnica, ki nam bo rastla vrsto let, poleg tega pa sodi med najpogosteje uporabljeno zelišče. Gojite ga na polnem soncu, v dobro odcedni zemlji in ga redno obrezujete, saj bo tako le še bolj košat.
Uporabljamo ga za začinjanje pic, omak, dodaja se k mehiškim jedem in je najboljši prijatelj paradižnika. Poznamo več sort origana, najbolj priljubljen v kulinariki pa je grški, saj ima najbolj poln okus.
Rožmarin
Rožmarin sodi med najbolj trpežno zelišče, saj dobro prenaša tako vročino kot hlad. Najhitrejši način, da uničite rožmarin, gojen v posodah, je, da ga preveč zalivate. Resda potrebuje stalno vlago, a ne mokrih tal!
Globino okusa doda pečenemu krompirju, jedem s piščancem, pečeni zelenjavi, praženim gobam in domačim zeliščnim mešanicam. Njegove vejice so tudi kot dekoracija videti odlično. Lahko pa jih uporabite tudi kot nabodalo za kebab, da mesu dodate bolj poln okus. Nekatere študije kažejo celo, da naj bi vonjanje rožmarina, ki odlično diši, izboljšalo spomin!

Timijan
Tudi timijan sodi med bolj odporna zelišča. Rad ima polno sonce in suho, peščeno zemljo, kar je idealno za bolj »pozabljive vrtičkarje«. S tem, ko se njegovi drobni listi dvigajo čez rob lonca, deluje tudi zelo dekorativno, dodajajo ga celo v šopke.
Za kulinarično uporabo poskusite angleški timijan ali limonin timijan, ki ima pisane rumene in zelene liste ter močan vonj in okus po limoni. Dodajte ga v enolončnice in omake, a ga po kuhanju odstranite iz jedi. Če želite liste obdržati v jedi, jih pred uporabo osmukajte, saj je steblo trdo.
Meta
Meta je zelišče za vse življenje, ki doda kanček svežine vsakemu receptu. Tudi če zaradi zanemarjanja odmre, jo bo malo dežja spet pognalo v rast. Rada ima vlažno in bogato zemljo. Za gojenje v lončkih je primerna tudi zato, ker tako najlažje obvladamo njeno divjo rast. Obstaja veliko vrst mete: poprova meta, čokoladna meta , meta za mojito , jagodna meta, zelena meta …
Njene liste dodajamo poletnim pijačam, smootijem, sadni solati, dušeni zelenjavi, odlična je tudi metina omaka pa seveda pomirjujoč metin čaj, ki je v času poletja lahko tudi hladen. Od čokolade do ananasa, meta ponuja široko paleto okusov in dišav, ki ustrezajo vašim brbončicam.

Drobnjak
Zelišče, ki spominja na lepo travo ali celo nekakšne zelene laske, je uporabno v tistih jedeh, ki jim želite dodati okus po čebuli. Z njim tako najpogosteje začinimo solate, poda se k ocvrtim in slanim jedem, odličen je v kombinaciji skuto, jogurti, pa z umešanimi jajci in celo v juhah ali enolončnicah, kjer služi še kot okras hkrati. Je trpežen in enostaven za gojenje. Vsako leto drobnjak odmre, vendar ga ne izpulite, saj bo naslednjo spet zrasel.
Peteršilj
Pravijo mu tudi kralj kuhinje, saj skoraj ni jedi, kjer ne bi pristal v loncu ali vsaj polepšal izgled krožnika. Poznamo različne sorte peteršilja, ki jih lahko sadimo skupaj, običajno po tri vrste. Tako denimo lahko uživate ob okusu in pogledu na ravni, polskodrani in kodrasti peteršilj, vse v eni posodi. Uspeva predvsem v bolj senčni legi, čeprav je enoletnica, pa se lahko zaraste kasneje tudi sam, če ga le pustite dovolj dolgo.
Ima tudi zdravilne učinke: pomaga pri izločanju odvečne tekočine iz telesa, nadzoru krvnega tlaka in je bogat z vitamini in minerali, vključno s C, B12, K in A, kar pomeni, da je odličen za vaš imunski in živčni sistem.

Melisa
Lahko ji rečemo kar sestrična mete. Z rahlo puhastimi, bolj rumenkastimi listi, čudovitim vonjem po limoni in cvetovi polni nektarja, privablja tudi čebele in metulje. Velja za rastlino, ki jo je lahko gojiti, saj uspeva v številnih pogojih in skorajda nima težav s škodljivci. V najboljši formi bo ostala, če jo boste v sušnih obdobjih vsaj enkrat na teden dobro namočili.
Melisa jedem podari osvežujočo citrusno noto. Sveže liste lahko uporabite v solatah, marinadah ali sladicah – pred tem jih le nasekljajte, saj so lahko nekoliko trši. Odlično se obnese tudi v čajih, sirupih in koktajlih, kjer s svojo aromo prijetno dopolni okus. To zelišče naj bi imelo celo protivirusne lastnosti, zato ga nekateri uporabljajo za lokalno zdravljenje herpesa.
Pehtran
Kaj je boljše kot pehtranka s svežim pehtranom? To cenjeno zelišče je v svetu vrhunske kulinarike, znano po svojem nežnem okusu, ki spominja na sladki koren. Klasično ga najdemo v bearneški masleni omaki in piščančjih solatah, odlično pa se ujame tudi z juhami, jajčnimi jedmi in ribami. Njegova rahla pikantnost jedi subtilno obogati, ne da bi prevladala.
Najbolje uspeva na sončni legi in v dobro odcednih tleh, kjer ima dovolj prostora za rast.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se