Novomeški študenti na tekmovanju v barmanstvu





Minuli mesec so se študenti višje šole za gostinstvo in turizem Novo mesto (GRM – Center biotehnike in turizma Novo mesto) udeležili letos že tradicionalnega 19. barmanskega tekmovanja na Slovaškem v mestu Prešov in osvojili bronasto odličje. Tekmovalci: g. Nejc Bojc – 2. letnik, g. Primož Bezlaj – 2. letnik, gdč. Ana Heij – 2. letnik in g. Jan Kolar – 1. letnik, so se pod mentorstvom g. Roberta Pečariča najprej urili in učili veščin barmanstva, nato pa so le te spretno pokazali na tekmovalnem odru v slovaškem mestu Prešov v Hotelovi akademiji Prešov. Kar nekaj časa in truda je bilo potrebnega, da so osvojili potrebno tehniko in znanje o mešanih pijačah, saj so morali povsem sami sestaviti svojo lastno kreacijo mešane pijače s pripadajočo dekoracijo oziroma okrasitvijo. Tekmovali so v kategoriji »Long drink« (dolga, alkoholna mešana pijača) in v kategoriji »Soft drink« (brezalkoholna mešana pijača), posluževali pa so se tehnike mešanja s klasičnim ročnim mešalnikom (classic shaker) in električnim mešalnikom (blender) ter tako pripravili odlične, predvsem pa izjemno okusne in pisane mešane pijače oziroma cocktaile. Zasluženo bronasto odličje je lepa popotnica za vse tekmovalce, saj s tem širijo svoje znanje o gostinstvu in kulturi priprave pijač ter kulturi uživanja pijač, bogatejši pa so za izjemno izkušnjo.
Poleg samega tekmovanja, pa so študenti imeli možnost spoznavati slovaško kulturo in različne ljudi ter navezovati stike iz tujine, saj so se tekmovanja poleg Slovencev udeležili tudi tekmovalci iz Češke, Ukrajine, Poljske, Madžarske in tudi iz Mehike. To izjemno izkušnjo je poleg različnih ljudi in sklepanja prijateljstev bogatilo tudi samo popotovanje skozi Madžarsko in glavno mesto Budimpešto, katero so si sicer iz avta tudi pogledali. Imeli so priložnost videti skoraj večino glavnih znamenitosti tega velikega evropskega mesta. Na slovaškem so si temeljito ogledali mesto Prešov v katerem so prebili 4 izjemne dni ter ga doživeli tako po dnevi kot tudi ponoči in tako izkusili vse čare mesta. Tudi spoznavanja gostinstva v vsej svoji širini in slavi ni manjkalo, pa vendar le po pameti. Pot domov nas je gnala po drugi poti mimo največjega srednjeevropskega gradu Spiš, katerega ni bilo moč spustiti kar tako, zato smo si ga tudi ogledali, nato pa nadaljevali pot proti Bratislavi, kjer smo zopet naredili postanek in izkoristili priložnost za ogled mesta, se sprehodili po starem mestnem jedru, podali roko slavnemu piscu pravljic g. Hans Christian Andersenu, uživali razgled z bratislavskega gradu na griču, kjer smo imeli na dlani večji del mesta ter uživali ob odlični kavici v grajski kavarni na gradu. Nato pa nas je pot gnala čez avstrijski Dunaj nazaj domov v Slovenijo, kjer smo po nepozabnih 5 dnevih srečno in bogatejši za marsikatero izkušnjo tudi prispeli, na domačo govejo »župco«!
Kot so poudarili tudi sami študentje, pozitivnih izkušenj ni manjkalo, saj so nadgradili svoje znanje tako iz vidika gostinstva in turizma, kot tudi medkulturnega povezovanja.
Študent g. Nejc Bojc: ''Kot zaključno misel bi dodal, da mi je bila to velika izkušnja. Saj sem svoje znanje o barmanstvu še veliko nadgradil. Glede na čas naših priprav in število ter izkšnje naših konkurentov mislim, da smo dosegli veliko, kar mi seveda ne bi uspelo brez mentorja g. Roberta Pečariča. V nadaljnje pa upam še v večje uspehe na področju gostinstva ter barmanstva. Samo tekmovanje pa mi je prineslo resnično veliko dobrega. Spoznali smo, da brez timskega dela ne gre oziroma, da smo en drugemu stali ob strani si ulivali voljo in prepričanje v uspeh vseh nas. Veliko smo se naučili od drugih in drugi od nas. Premagali smo tremo za nastopanje pred tako številčno publiko in komisijo. Ravno tako pa, kaj moramo še izboljšati oz. izpopolniti.''
Študent g. Primož Bezlaj: ''Barmanstvo je zelo zanimivo in predvsem uporabno znanje, ki ga lahko uporabljamo v vsakdanjem življenju, tako v službi kot na privatnih druženjih. Je zelo atraktivno za gledalce in predvsem okusno. Na tekmovanju sem se naučil nekaj novih okusov ter oblik dekoracij, ki jih lahko uporabljam v svojem delu. Prepričan sem da takšne izkušnje potrebujejo vsi gostinci iz našega področja, saj so nekateri še vedno pod vplivom starega režima in ne dodajajo nič novega v svojo prodajo in razpoznavnost. Verjamem, da bom sam imel priložnost voditi bar ali restavracijo in takrat bom ta znanja pridobljena na Slovaškem zajel z veliko žlico in jih vsak dan uporabljal.''
Študentka gdč. Ana Heij: ''Samo tekmovanje je bilo odlična izkušnja, saj sem lahko opazovala druge, kako so tekmovali in spoznala še njihovo tehniko, pa tudi iz svojih napak sem se veliko naučila. Do naslednjega tekmovanja pa moram še veliko vaditi in izpopolniti svojo tehniko, da bom bolj samozavestna. Barmanstvo pa je zelo zanimiva in uporabna veščina in vesela sem, da se jo imam možnost naučiti. Na potovanju na Slovaško, ter na samem tekmovanju sem se veliko naučila o barmanstvu, spoznala pa sem tudi veliko zanimivih ljudi s katerimi bom prav gotovo obdržala stike. Upam, da bom imela možnost še tekmovati in pokazati svoje sposobnosti, ki jih seveda nameravam še razvijati in izpopolniti.''
Študent g. Jan Kolar: ''Ker je bilo tekmovalcev zelo veliko in med njimi veliko bolj izkušenih sem se z opazovanjem le teh naučil veliko novih znanj, tehnik, ki jih bom lahko s pridom uporabil na naslednjih tekmovanjih ali pa v samem življenju. Dobili smo tudi manjši vpogled v tehniko FLAIR, ki je bila izredno zanimiva in zahtevna. Barmanstvo je edinstvena umetnost, ki zahteva veliko znanja in tehnike. Zato moramo že pridobljeno znanje pridno in redno nadgrajevati in tako bomo prišli do želenega cilja, ki smo si ga zastavili v življenju. Če bodo možnosti se bom še udeleževal tekmovanj, s tem spoznaval nove ljudi, nove tehnike in tako širil to edinstveno umetnost.''
Mentor g. Robert Pečarič: ''Znanja ti ne more vzeti nobeden«, je venomer govorila moja mama in z vsakim dnem bolj ugotavljam kako prav ima. Verjamem, da so študentje izkusili učenje tudi na malo drugačen način in verjamem, da si bodo to izkušnjo in pridobljeno znanje zapomnili veliko bolje, kot pa, če bi le to poslušali zgolj v predavalnici. Vesel sem, da se naš center trudi in zavzema za naše dijake in študente ter nam tako omogoča, da svoje znanje, tako mentorji kot tudi študentje in dijaki, bogatimo tudi na tovrsten način. V prihodnje sem bom tudi sam trudil kar po svojih najboljših močeh ter svoje znanje prenašal na svoje zanamce čim bolj kakovostno.''
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se