Meden in osvežujoč: kako pripraviti domač sirup iz figovih listov
Na Lošinju domačini že dolgo pripravljajo sirup iz figovih listov. Okus je medeno figov in osvežujoč – popoln spomin na poletne dni.

Letos se je na Lošinju naučila receptov po dveh genialnih domislicah. Prva je zagotovo že omenjeni figov sirup, druga pa sivkin spritz. Zanj zmeša malo domačega sivkinega sirupa, deciliter belega vina ali penine in približno enako količino gazirane vode. Postreže z veliko ledu in še večjim nasmeškom. Ker ve, da je stvar nesramno okusna in da se kaj takšnega ne da dobiti kar za vsakim vogalom.
Zdaj pa nazaj k sirupu iz figovih listov. Spletni vsevedni gospod Google mi je o figovih listih namignil, da vsebujejo številne vitamine, minerale in antioksidante ter zato podpirajo prebavo, lajšajo zaprtje, napihnjenost in delujejo razstrupljevalno. Ha, jaz pa ga pijem iz čistega užitka! Mami, mi lahko prineseš še eno stekleničko?

Sestavine
1 l vode
½ do 1 kg sladkorja
10 velikih figovih listov
½ čajne žličke citronke (po želji)
2–3 limone
Priprava
1. Sladkor in vodo prekuhamo, da se sladkor raztopi. Po želji dodamo pol čajne žličke citronke. Ko se sladkor raztopi, odstavimo in v vročo tekočino namočimo figove liste. Pustimo jih 12 ur, nato dodamo limonov sok (uporabimo 2–3, odvisno od sočnosti). Premešamo in shranimo v steklenice, ki jih dobro zapremo.
2. Sirup redčimo z vodo in uživamo v njegovem prijetnem okusu, ki slavi tople poletne dni.
NAMIG
Sok očara s posebnim okusom.
Objavljeno v reviji Jana, št. 34, 25. avgust 2025.
Revija je na voljo tudi v spletni trafiki.
E-novice · Novice
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se