© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Kremasta, lahka, božanska: Pavlova v keto preobleki


Vesna Meško
22. 9. 2025, 05.05
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Za vas imamo prilagojen recept za slavno Pavlovo, v kateri boste lahko uživali tudi tisti, ki sledite keto prehranjevalnemu režimu. Tekst: VESNA MEŠKO

Pavlova
Pexels
Če vam prija oreškast okus, lahko sadju dodate tudi mandlje.

Vam gredo v slast kremaste tortice, a se sladkim grižljajem raje izogibate? Potem postojte za hip! 

Obožujem sladice, vse bi snedla in si privoščila še eno za povrh – pa ne smem. No, lahko, a potem čukasto zijam v svoje baročne obline in bentim nad tehtnico. Poznano? K sreči obstaja neskončno prilagoditev in inačic, ki so prijaznejše do moje strastne želje po sladkem. Recimo tale kremasta lepotica. Če si je boste privoščili kos, boste zaužili 103 kalorije. Ni pretresljivo, kajne? Sicer pa, kaj bi si belili glavo, pocrkljajte se in naj vam tekne!

Sestavine

Za biskvit:

  • 6 beljakov (jajca velikosti L)
  • 1 ¼ skodelice sladila v prahu (po izbiri)
  • 2 žlički škroba
  • 1 žlička kisa
  • ½ žličke vaniljevega  izvlečka

Za nadev:

  • 300 g sladke smetane za stepanje
  • 2 žlici sladila v prahu
  • 200 g jagodičevja
Jagodičevje
Profimedia
Na ohlajen biskvit nanesite smetano in vse skupaj obložite z jagodičevjem.

Priprava

1.     Najprej segrejte pečico na 120 stopinj Celzija.

2.     Sedaj se lotite stepanja beljakov. Ko vas bo razveselil pogled na čvrste vrhove, dodajte vaniljev izvleček in kis, nato pa postopoma še sladilo, da bo nastala gladka in sijoča meringa.

3.     Pekač obložite s papirjem za peko, nanj stresite sijočo zmes in jo poravnajte s pekovsko lopatico.

Preberite še

4.     Recept veli, da maso iz beljakov pečemo 90 minut, ampak morda bo bolje, če se osredotočite na barvo – svetlo zlat odtenek je znak, da je sladica pečena. Pečico nato ugasnite, vrata rahlo priprite in pustite, da se popolnoma ohladi.

5.     O ne, ne boste še počivali. Medtem ko se biskvit hladi, pripravite nadev. Sladki smetani dodajte sladilo in stepajte do čvrstega.   

6.     Na ohlajen biskvit nanesite smetano in vse skupaj obložite z jagodičevjem. Jaz prisegam na maline. Ali pa na borovnice! Ah, kaj bi človek izbiral, vse se odlično podajo k sladici, tudi jagode! 

7.     Sedaj vas bo zgrabila želja, da si kar takoj privoščite kos, ampak malce bomo še vadili potrpežljivost. Sladico postavite v hladilnik za vsaj eno uro, potem pa izvolite, dajte si duška!   

NAMIG: Ta recept je prilagojen tako, da priljubljena sladica zadovolji želji po sladkem, a hkrati ne prekine keto prehranjevanja, ki temelji na zelo nizkem vnosu ogljikovih hidratov, visokem vnosu maščob in zmerni količini beljakovin.

Objavljeno v reviji Jana,  št. št. 37, 16. september 2025.

Revija je na voljo tudi v spletni trafiki.

01_nasl_37.jpg
revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!

E-novice · Novice

Jana

Prijavite se na e-novice in ostanite na tekočem z najpomembnejšimi dogodki doma in po svetu.

Hvala za prijavo!

Na vaš e-naslov smo poslali sporočilo s potrditveno povezavo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.