Kako iz gomoljev nastanejo vrhunske sladice
Sladice iz pese, korenja in sladkega krompirja? Avtorica knjige Slastno iz korenin Barbara Remec dokazuje, da so gomoljnice pravi čudež v kuhinji.
Barbara Remec je avtorica čudovite knjige Slastno iz korenin. Iz gomoljnic in korenovk, kot so rdeča pesa, korenje, sladki krompir, koleraba in pastinak, ustvarja imenitne sladice, od pesno-čokoladnega kolača, piškotov s korenčkom, puhastih pesnih palačink do hitrega peciva s sladkim krompirjem, ki navdušijo brbončice. Pred vami so njene izvrstne recepture.
»Na prvi pogled je morda nenavadno, da bi zelenjavo, ki jo pogosto povezujemo z juhami ali prilogami, uporabljali v sladicah. A prav gomoljnice in korenovke imajo veliko naravne sladkosti, sploh korenje, sladki krompir in rdeča pesa. V sladicah s svojo strukturo odlično nadomestijo del moke ali celo maščobe. Jedem dodajo prijetno sočnost in globino okusa. Imajo veliko prehranskih vlaknin, vitaminov in mineralov, zato so z njimi sladice hranljivejše,« pojasnjuje Barbara Remec, ki je že več kot dve desetletji novinarka in urednica pri tedniku Kmečki glas. Je tudi avtorica zanimive, poučne kulinarične knjige Slastno iz korenin ter soavtorica knjig Podeželske sladice in Ledene sladice. Vse so izšle pri Založbi Kmečki glas.
NAMIG: »Za okusne jedi ne potrebujemo razkošnih sestavin, temveč ščepec navdiha ter poguma pri kuhi in peki. Pogosto pozabimo, da pod zemljo rastejo čudežne rastline, polne okusa, hranil in raznovrstnih možnosti za pripravo.«
Sladki krompir namesto masla
»Rdeča pesa je ena mojih najljubših sestavin za sladice prav zaradi nežne sladkobe in intenzivne barve. Najboljše rezultate daje, ko jo najprej spečemo v pečici, da ohrani svojo zemeljsko sladkost, nato pa pretlačimo v pire in vmešamo v maso za biskvit, brownije ali šarkelj. Sladki krompir je čudovit v tortah, kolačkih in palačinkah. Zaradi svoje naravne kremaste strukture odlično zamenja maslo ali smetano. Najbolje ga je speči, da razvije karamelne tone, njegov pire pa je lahko osnova sladic. Korenje uporabimo v torti, ki je sočna in okusna, lahko pa tudi v piškotih, na primer ovsenih. Pastinak je rahlo pozabljen, a izjemno uporaben, saj ima rahlo oreškast okus, ki se lepo ujame z medom ali cimetom. Uporabimo ga naribanega v biskvitih ali kot pire,« svetuje.
NASVET: Korenovke in gomoljnice lahko vključimo v skoraj vse vrste sladic, tudi v torte, kolače in šarklje. Rdeča pesa se odlično ujame s temno čokolado, kolač pa ostane sočen več dni. Presenetljivo slastne so tudi ameriške palačinke, tiste debelejše in zares puhaste, s pirejem iz rdeče pese.
Ohranimo okuse in hranila
»Če želimo v gomoljnicah in korenkovkah ohraniti čim več hranil, pri pripravi uporabljamo nežne toplotne postopke in se izogibamo dolgotrajnemu kuhanju v vodi, kjer se veliko vitaminov raztopi. Če zelenjavo kuhamo, naj bo to v minimalni količini vode«.
Sogovornica priporoča predvsem peko v pečici. To je najboljši način, da ohranimo okus in hranila. Na primer rdečo peso spečemo celo, v foliji ali zaprtem ognjevarnem loncu, saj tako obdrži barvo, sladkobo in vitamine. Priporoča tudi kuhanje nad soparo, ki je še posebej primerno za korenje ali kolerabo, saj ostaneta čvrsta in okusna. V nekaterih sladicah pa lahko uporabimo kar surovo, na fino naribano korenje ali rdečo peso, na primer v zdravih presnih torticah, energijskih ploščicah ali smutijih.
Sok rdeče pese in korenčka za obarvanje sladic
»Z naravnim sokom rdeče pese in svežim korenčkovim sokom lahko obarvamo jedi brez umetnih dodatkov. Sok rdeče pese daje močno rubinastovijolično barvo, korenčkov pa doda nežno oranžno barvo in rahlo sladkast okus. Primeren je za biskvite, mafine in sorodne sladice.«
Jabolčna čežana z rdečo peso
Sestavine
- 6 sladkih in sočnih jabolk (fuji)
- 1 srednje velika pesa
- 1 čajna žlička mletega cimeta
- polovica čajne žličke mletih nageljnovih žbic
- 125 ml vode
- lupinica 1 majhne ekološke limone (po želji)
Priprava
1. Za čežano lahko uporabimo katerokoli sorto jabolk. Če so zelo sladka, nam je ne bo treba dodatno sladkati. Jabolka umijemo, olupimo, jim odstranimo pečke, muho in pecelj ter jih narežemo na kocke. Peso olupimo in narežemo na manjše kocke.
2. Jabolka in peso damo skupaj z začimbami v kozico ter prilijemo vodo. Ko voda zavre, kozico pokrijemo in pustimo, da rahlo vre približno 35 minut. Med kuhanjem večkrat premešamo in pokusimo. Če čežana ni dovolj sladka, dodamo malo sladkorja.
3. Po 35 minutah preverimo, ali se je pesa dovolj zmehčala. Čežano lahko pretlačimo s tlačilko za krompir ali jo zmeljemo v blenderju.
NASVET: »Mlet cimet in nageljnove žbice lahko nadomestimo z začimbami za medenjake. Za nekoliko pikantnejši okus lahko čežani dodamo malo sveže naribanega ingverja.«
Puhaste pesne palačinke
Sestavine
- 1 lonček (250 ml) in tri četrtine bele pšenične moke (ali malo manj pirine)
- 2 žlici rjavega sladkorja
- 1 zavitek pecilnega praška
- ¾ lončka pesnega pireja
- 1 jajce
- 1 žlica vaniljevega izvlečka
- 250 ml mleka (lahko tudi rastlinskega)
- 1 lonček grškega jogurta
- 2 žlici olja
- maslo (za peko palačink)
- Potrebujemo še dodatke: borovnice, maline, robide, jagode …
Priprava
1. V večjo skledo presejemo moko, dodamo rjavi sladkor in pecilni prašek. Ločeno zmešamo pesni pire (skuhano ali pečeno peso pretlačimo), mleko, grški jogurt, razžvrkljano jajce in vaniljev izvleček. Maso stresemo k suhim sestavinam in na hitro pomešamo.
2. Maso pustimo počivati 15 minut, nato vsako palačinko spečemo na žlički masla. Na vsaki strani jo pečemo po tri minute.
3. Ponudimo jih s poljubnim sadjem, zelo dobro se ujemajo tudi z malinovo omako.
Hitro pecivo s sladkim krompirjem
Sestavine
- 1 lonček (250 ml) in ena tretjina bele pšenične moke
- 1 žlička in 1 četrtina žličke pecilnega praška
- malo soli
- 75 g masla
- ½ lončka sladkorja
- 2 jajci
- 1 brizg vaniljevega izvlečka
- ¾ pireja sladkega krompirja
- Dodatki: polovica lončka čokoladnih kapljic, rozin, oreščkov, brusnic ….
Priprava
1. Z električnim ročnim mešalnikom stepemo zmehčano maslo in sladkor, da postane penasto.
2. Dodamo vsako jajce posebej in stepemo. Nato dodamo še vaniljev izvleček in pire iz sladkega krompirja.
3. V skledi pomešamo moko, pecilni prašek in sol ter dodamo k mokrim sestavinam. Nazadnje umešamo še dodatke po našem okusu.
4. Maso prelijemo v pekač, velikosti 20 x 20 cm, prekrit s papirjem za peko. Pečemo v pečici, ogreti na 180 stopinj Celzija, 25 minut.
Piškoti s korenčkom
Sestavine
- 115 g hladnega masla
- ¾ lončka rjavega sladkorja (lonček meri 250 ml)
- 1 jajce
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- 1 lonček in pol ovsenih kosmičev
- 1 lonček pirine moke
- 1 žlička pecilnega praška
- ščep sode bikarbone
- 1 lonček naribanega korenčka
- 2 žlički začimb za medenjake
- ščep soli
- Dodatki: sesekljani orehi, rozine
Priprava
1. Hladno maslo narežemo na kocke in damo v posodo kuhinjskega robota. Dodamo še vaniljev in rjavi sladkor ter stepamo pri srednji hitrosti tako dolgo, da postane zmes kremasta in se sladkorni kristalčki raztopijo. To traja približno 4 minute. Nazadnje dodamo še jajce in stepamo še 1 minuto, da se sestavine povežejo.
2. Medtem v kavnem mlinčku na grobo zmeljemo ovsene kosmiče. Ne potrebujemo moke, zato lahko ostanejo tudi večji delci. Mlete ovsene kosmiče zmešamo s preostalimi suhimi sestavinami: pirino moko, pecilnim praškom, sodo bikarbono, začimbami za medenjake in soljo.
3. Mešanico suhih sestavin po delih dodajamo stepenemu maslu in z nastavkom za gnetenje mešamo pri najmanjši hitrosti. Nazadnje umešamo še nariban korenček, po želji tudi pest sesekljanih orehov ali rozin. Maso za piškote prestavimo za pol ure v hladilnik, da se maslo nekoliko strdi.
4. Ohlajeno maso zajemamo z žlico in med dlanmi oblikujemo kroglice. Vsaka naj tehta približno 14 gramov. Kroglice polagamo na plitev pekač, obložen s papirjem za peko. Kroglice na pekaču rahlo sploščimo. Pečemo jih v pečici pri 180 stopinjah od 12 do 14 minut.
5. Pečene prestavimo na rešetko, da se ohladijo. Shranimo jih v zaprti posodi.
NAMIG: Začimbe za medenjake lahko zamenjamo s polovico žličke mletega cimeta in polovico žličke mletih nageljnovih žbic.
Pesno-čokoladni kolač
Sestavine
- 125 g pirine moke
- 100 g rjavega sladkorja
- 40 g kakava v prahu
- 1 zavitek pecilnega praška
- ¼ žličke sode bikarbone
- 3 jajca
- ¼ čajne žličke soli
- 450 g pese (kuhane in olupljene)
- 100 g čokolade (s 70-odstotnim deležem kakava)
- 150 ml sončničnega olja
- po okusu lahko tudi malo mletega cimeta
- za čokoladni ganaš:
- 200 g čokolade (s 70-odstotnim deležem kakava)
- 200 ml sladke smetane
- za maskarponejevo kremo:
- 250 g maskarponeja
- 250 ml sladke smetane
- 2 žlici sladkorja v prahu (ali več po okusu)
- 2 žlici pesnega soka
- za pesni preliv:
- 1 lonček sladkorja v prahu
- 2 žlici limonovega soka
- 2 žlici pesnega soka
- za preliv s kislo smetano:
- 1 lonček kisle smetane
- ¼ lončka cvetličnega medu
- 1 žlička vaniljevega izvlečka
Za okras
- 1 žlica pese v prahu (peso v prahu pripravimo sami, tako da v dehidratorju posušimo tanke lističe pese in jih nato zmeljemo v prah).
Priprava
1. Pečico segrejemo na 180 stopinj.
2. Peso zmeljemo v blenderju. Čokolado stopimo nad vodno kopeljo.
3. V skledo ubijemo jajca, dodamo rjavi sladkor in stepemo. Nato dodamo pesni pire, prilijemo stopljeno čokolado in olje ter na rahlo premešamo. Nazadnje v maso presejemo še kakav v prahu in pirino moko. Maso prelijemo v namaščen okrogel pekač s premerom 18 cm in pečemo približno 40 do 45 minut. Naredimo preskus z zobotrebcem. V pecivo zapičimo zobotrebec. Če je povsem čist, ko ga izvlečemo, to pomeni, da je kolač pečen. Pečen biskvit ohladimo v pekaču.
4. Imamo več možnosti, s čim bomo prelili pečeni kolač. Vse predstavljamo v nadaljevanju. Priprava čokoladnega ganaša: v skledo nalomimo koščke čokolade in jih prelijemo z zavreto sladko smetano. Z metlico mešamo tako dolgo, da se čokolada povsem stopi in dobimo svilnat ganaš.
5. Priprava maskarponejeve kreme: sladko smetano stepemo skupaj s sladkorjem v prahu. Maskarpone razmešamo z dvema žlicama pesnega soka, nato ga po delih umešamo v stepeno smetano.
6. Priprava pesnega preliva: sladkor v prahu presejemo v skledo, prilijemo limonov in pesni sok ter dobro premešamo, da nastane preliv.
7. Priprava preliva s kislo smetano: smetano pomešamo z medom in vaniljevim izvlečkom. Preliv hranimo v hladilniku. Kolač prelijemo z njim, tik preden ga ponudimo.
Objavljeno v reviji Jana, št. 46, 18. novembra 2025.
Revija je na voljo tudi v spletni trafiki.
E-novice · Novice
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se