Zgodbe

Čudežno ali strupeno ravnanje las?

Jana
4. 2. 2011, 13.26
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Zadnji svetovni modni hit friziranja je brazilsko feniranje. Obljublja najbolj gladke, najbolj polne in najbolj glamurozne lase. Je postopek zdrav?

Kot smo bili nekoč obsedeni s trajno, ki nam je marsikateri dodobra uničila lase, smo sedaj z ravnanjem las. Milijoni žensk po vsem svetu si redno, vsak dan ali pa vsaj enkrat na teden, na vse mogoče načine gladijo, likajo ali oblagajo svoje valovite lase. Zadnji in največji svetovni modni hit, na katerega prisegajo tudi številne zvezdnice, pa je brazilsko feniranje. Obljublja najbolj gladke, najbolj polne in najbolj glamurozne lase, predvsem pa njegov učinek po samo enem postopku traja kar štiri mesece. Še niste slišali zanj? Nič hudega. Večina izdelkov iz ZDA namreč vsebuje in oddaja veliko več strupenega, rakotvornega, alergenega in mutagenega formaldehida, kot je dovoljeno. Če vemo, da formaldehid uporabljajo za balzamiranje in konzerviranje človeških organov, nam takoj postane jasno, od kod izvira trajnost brazilsko sfeniranih ravnih las. Gre za ravnanje ali uničevanje las? Presodite sami.

Brazilsko feniranje je obraten frizerski postopek od že davno preživete »trajne«, saj gre pri tem za ravnanje naravno valovitih las. Najbolj znane  izdelke za brazilsko glajenje, na primer Brazilian Blowout, v ZDA oglašujejo kot najbolj inovativen in učinkovit postopek glajenja las na svetu. Z uporabo superhranilnih snovi in kombinacijo polimerov naj bi ustvaril čvrsto proteinsko oblogo okrog vsakega lasu in tako preprečil kodranje. Lasje naj bi bili po terapiji Brazilian Blowout popolnoma gladki, zdravi, brez kodrov in bleščeče sijoči. In to v samo 90 minutah, držalo pa naj bi kar 12 tednov!
Desetkrat več formaldehida od dovoljene meje. Seveda se je »čudežno« ravnanje las iz ZDA zelo kmalu preselilo tudi v Evropo, a uporaba je tukaj vseeno manj množična, saj Evropejke po naravi nismo tako skodrane, kot so Brazilke ter Latino- in Afroameričanke. Vendar pa se je že kmalu po začetnem navdušenju nad čudežno in edinstveno tehniko izkazalo, da je v izdelkih, ki po zagotovilih proizvajalca naj ne bi vsebovali agresivnih kemikalij in formaldehida, veliko preveč strupenega formaldehida (od 6,3 do 11,8 odstotkov) od dovoljene vsebnosti, to je 0,2 odstotka. Afera je izbruhnila po tem, ko je frizerka iz Oregona inšpekciji prijavila, da pri brazilskem feniranju težko diha, krvavi iz nosu in se ji solzijo oči.
Testiranja izdelkov za brazilsko feniranje v ZDA so pokazala, da samo trije manjši proizvajalci ne uporabljajo prevelikih količin formaldehida, večina izdelkov pa je tudi do desetkrat bolj strupena od dovoljene meje. 
Kako pa kaj pri nas? Brazilsko feniranje pri nas ni tako priljubljeno kot v ZDA in Braziliji. Mnogo frizerjev, ki smo jih poklicali po telefonu, ga sploh ne pozna, nekateri imajo odklonilen odnos. V salonih Mitja preparatov za brazilsko feniranje ne uporabljajo, ker »rezultati niso obstojni in učinkoviti in ker so škodljivi za zdravje strank in frizerjev. Po nanosu preparata in po feniranju na najmočnejši stopnji je treba pri brazilskem feniranju vsak pramen po prečkah in po celotni dolžini las še osemkrat zlikati, da se preparat učvrsti in zapre v las. Ta postopek pa je zelo nevaren za las in za lasišče, zato ga v naših salonih odsvetujemo in predlagamo klasično likanje in feniranje,« je povedal direktor Mitja Tavčar.
Stevo trdi, da ni škodljivo. Frizerski mojster Stevo Pavlovič (saloni Stevo) bo med prvimi v Sloveniji, ki bo ravnal lase po brazilski metodi, in pri tem seveda zagotavlja, da se bo odločil za izdelke, narejene na osnovi naravnega keratina in ki vsebujejo formaldehid samo v dovoljenih mejah. »Nisem kemik, a načeloma gredo vsi izdelki frizerske in kozmetične industrije, ki jih uporabljamo v Sloveniji, skozi zelo stroge postopke registracije, zato trdim, da ne morejo biti škodljivi. Vse to v zvezi s formaldehidom je veliko pretiravanje, saj gre za tako majhne količine, da ne morejo biti zdravju škodljive. Formaldehid je povsod okoli nas, in če si enkrat v štirih mesecih v dovoljenih količinah daš poravnati lase z izdelkom, ki vsebuje 0,2 % te snovi, ne more biti strupeno. Se pa absolutno strinjam, da morajo biti ljudje previdni in ne smejo pretiravati pri nanašanju vseh mogočih agresivnih sredstev in vse te kemije, ki je v izdelkih, na svoje lase in tudi sicer na telo in vanj.«

Več v Jani št. 6, 1. 2. 2011


Tekst: TINA HORVAT, tina.horvat@delo-revije.si

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste