Nasveti

Mušice, pike in bliski pred očmi

Neva Železnik
15. 8. 2024, 06.00
Deli članek:

Vam pred enim ali obema očesoma letajo sive ali črne mušice ali pike, se vam bliska pred očimi ali pa morda gledate v svet skozi meglico oziroma nekakšno pajčevino? »Vzrok za te sicer zelo neprijetne motnjave so navadno zgostitve ali odstop očesne steklovine. To je naraven proces staranja, s katerim se spoprijema skoraj 65 odstotkov starejših, predvsem tistih nad osemdesetim letom starosti,« pravi Urša Pečjak, dr. med., oftalmologinja v Očesnem centru Morela v Ljubljani.

profimedia

Vzroki za odstop steklovine

Do odstopa pride lahko spontano, zaradi starostnih sprememb. »Lahko pa se pojavi po poškodbi očesa ali operaciji na očesu, najpogosteje sive mrene. Med pogoste vzroke prištevamo še višjo kratkovidnost, udarce v glavo ali oko, dvigovanje težjih bremen, lahko se pojavi tudi pri zelo močnem kihanju ali kašljanju in celo zaradi napenjanja pri odvajanju blata.«

Vse, ki jih dajejo te težave, oftalmologinja Urša Pečjak potolaži, da je odstop steklovine večinoma nenevaren pojav. »V 95 odstotkih primerov ne povzroča nobenega zapleta.« Vendar sogovornica vseeno pri vseh novonastalih težavah predlaga pregled pri očesnem zdravniku, da se izključi morebitno natrganje ali odstop mrežnice, ki pa lahko nezdravljen privede do slepote. Napotnico za okulista vam izda vaš izbrani zdravnik.

Kaj je očesna steklovina

»Je želatinasta snov, ki zapolnjuje okoli dve tretjini prostornine očesa in je sestavljena v glavnem iz vode. V njej so še proteinske molekule kolagena in hialuronska kislina. Vlakna kolagena so najbolj zgoščena ob robu, kjer je steklovina pritrjena na mrežnico. Ob rojstvu so kolagenska proteinska vlakna v steklovini lepo urejena in steklovina se drži mrežnice na več mestih.»

Z leti se steklovina utekočinja, vlakna kolagena pa se zgoščajo v skupke različnih oblik. »To bolniki vidijo kot mušice, pike, laske ali pajčevine, ki se premikajo v vidnem polju. Bliski nastanejo, če steklovina vleče na mrežnico, vidimo pa jih lahko samo v temi,« pojasni.

Oftalmologinja še enkrat poudari, da odstop steklovine ne povzroča izgube vida in v večini primerov tudi ne zahteva zdravljenja, saj so težave po navadi prehodne narave, ker se možgani, s katerimi v resnici gledamo, na to navadijo ali pa motnja izgine. Žal pa ne pri vseh.

Omeni še, da se odstopi steklovine navadno pojavljajo na obeh očeh. »Če pride do odstopa steklovine na enem očesu, je zelo verjetno, da se bo čez čas pojavil še na drugem očesu.« 

In še nasvet: »Ko zdravniki ugotovijo, da imate odstop steklovine, se nekaj tednov izogibajte večjim telesnim naporom, sklanjanju in dvigovanju težjih bremen iz predklona. Zakaj je to potrebno? Da se še preostala steklovina ne odlušči preveč sunkovito in ob tem ne strga mrežnice.« Napove, da se bolnikom po navadi najprej preneha bliskati, mušice pa z meseci postanejo vse manj izrazite ali manj opazne.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 33, 13. avgust 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!

Estrada

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

anna-sorokin
Zloglasna lažna dedinja

Foto: Obsojena prevarantka Anna Sorokin med nastopom v priljubljenem šovu s sledilno napravo na nogi

robert petan_foto jernej kokol (2)
Po poroki

Robert Petan razkril podrobnosti medenih tednov in nove sezone satirične oddaje

Sophia Loren
Italijanska igralka

Filmska diva Sophia Loren na pragu okroglega jubileja

PR_danielpopovic
Aktual

VIP večerja z Danielom Popovićem v Hotelu Dolenj'c

natalija-veseljak-simon-pelko-1
Amore mio

Najljubši kompliment za Natalijo: »Mami, ti si najboljša mami na svetu!«

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste