Nasveti

Recept na preizkušnji: Lešnikova italijanska torta

Marija Šelek
3. 6. 2024, 06.03
Deli članek:

Ena mojih najljubših in preprostih sladic, ki skoraj vedno požanje odobravanje ob omizju, je lešnikova italijanska torta. Recept zanjo pod takim naslovom sem pred kakšnimi desetimi leti izstrigla iz neke reklamne brošure za (slovenski) nakupovalni center. Odtlej v reklamnih brošurah še nisem našla uporabnejšega recepta. Res je okusna tale sladica, ki je povsem brez moke, kar ljudi osupne, in najpomembnejše: tako je preprosta, da bolj ne bi mogla biti. Videti je kot navaden biskvit, a je veliko boljšega okusa, ha! Tekst: MARIJA ŠELEK foto: SHUTTERSTOCK

Shutterstock
Lešnikova italijanska torta

Sestavine za 8 oseb
200 g zmletih lešnikov
5 jajc
175 g sladkorja v prahu
100 g masla
1 žlička vaniljevega izvlečka

Priprava
1. Pečico segrejemo na 180 stopinj.
2. Tortni model premera 20 centimetrov obložimo s papirjem za peko.
3. V skledo damo rumenjake, dodamo sladkor in jih približno 3 minute stepamo z električnim mešalnikom, da dobimo gosto kremo. Ko metlici dvignemo, se mora na kremi poznati sled. Postopoma dodamo raztopljeno maslo, nato vmešamo fino mlete lešnike in vaniljo.
4. Previdno dodamo še beljake, ki smo jih stepli v čvrst sneg. 
5. Mešanico stresemo v pripravljen pekač in pečemo od 50 do 60 minut oziroma tako dolgo, da torta postane prožna na lahek pritisk.
6. Ko je spečena, jo še približno 10 minut pustimo v pekaču, da se nekoliko ohladi, nato zvrnemo na kovinsko mrežico, odstranimo papir za peko in pustimo, da se ohladi. 

Prelijem jo s čokolado, ki jo pripravim po receptu iz knjige Meščansko pecivo Ricka Rodgersa: 75 g čokolade nasekljam in dodam zavreti sladki smetani – 1/3 skodelice smetane in še ena žlica za povrh – ter dobro premešam, da se lepo stopi.

Zraven se poda stepena sladka smetana.

Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 22, 28. maj, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!