Ker je Jaša precej izbirčen otrok, se na Anini mizi ponavljajo ene in iste jedi. »Verjetno nisem edina s tem problemom, temveč se z njim srečuje marsikateri starš današnjega časa,« je iskrena Ana, ki se ne želi posebej izpostavljati z nobeno jedjo. Pove, pa, da njen »prestolonaslednik« Jaša naravnost obožuje pire krompir s špinačo in perutničke.
Sestavine za štiri osebe
- 700 g krompirja
- 450 g špinače
- 2,75 dl mleka
- 110 g masla
- 1 velika žlica moke
- malo muškatnega oreščka
- česen v prahu
- 50 g sladke smetane
- 3 žlice kisle smetane
- sol
- beli poper
za perutničke
- 500 gramov perutničk
- 1 žlica mlete sladke paprike
- 2 stroka česna
- dve veliki žlici olja
- sol
Priprava
1. Krompir operemo, olupimo in narežemo na kocke ter damo kuhat v slano vodo. Kuhamo ga od 25 do 30 minut oziroma do mehkega. Ko je kuhan, mu dodamo polovico sladke in kisle smetane ter masla. Pretlačimo do kremaste strukture.
2. Špinačo očistimo, operemo in odcedimo. Na hitro jo pokuhamo v vodi. Nato na preostanku masla zarumenimo moko, dodamo špinačo, zalijemo z mlekom, dodamo kislo in sladko smetano. S paličnim mešalnikom zmeljemo do kremastega. Dodamo poper, sol in muškatni orešček ter še malo pokuhamo.
3. Perutničke začinimo s soljo, sesekljanim česnom in mleto papriko ter spečemo v olju na vroči ponvi, najprej 10 minut na eni, nato deset minut na drugi strani, da dobijo lepo zlato rjavo skorjico. Ponev zatem pokrijemo s pokrovko in jih pečemo še približno deset minut oziroma tako dolgo, da so dobro pečene.
4. Po želji si za zraven pripravimo še na oko pečena jajca.
ANIN NAMIG
Namesto masla lahko uporabimo kokosovo maščobo. Špinača bo še okusnejša, saj sladkasti okus kokosa »ublaži« okus zelenjave. Špinačo pa lahko nadomestimo ali kombiniramo z mlado blitvo, mladimi koprivami ali mladimi listi rdeče pese.
Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 15., 9. april, 2024.