Nasveti

Najlepši pomladni vrt na svetu

Sonja Grizila
3. 5. 2011, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Tako pravijo organizatorji in tako misli tudi na milijone obiskovalcev, ki med marcem in dvajsetim majem derejo v park Keukenhof blizu mesteca Lisse na Nizozemskem. Ni največji (tudi naš volčjepotoški arboretum ga prekaša po površini), za obiskovalce je odprt je le slaba dva meseca na leto, vsekakor pa vsako pomlad ponudi prav vse, kar novega in prelepega zrase iz cvetnih čebulic.

 Tako pravijo organizatorji in tako misli tudi na milijone obiskovalcev, ki med marcem in dvajsetim majem derejo v park Keukenhof blizu mesteca Lisse na Nizozemskem. Ni največji (tudi naš volčjepotoški arboretum ga prekaša po površini), za obiskovalce je odprt je le slaba dva meseca na leto, vsekakor pa vsako pomlad ponudi prav vse, kar novega in prelepega zrase iz cvetnih čebulic. Žafrani, hiacinte, hrušice, narcise, množica raznolikih tulipanov pa cvetoče lončnice v varnem zavetju velikanskih paviljonov, tematski vrtovi, labirint iz pušpana, starodavno cvetje, ki je po vlažnih zaplatah gozdičkov preživelo stoletja. In seveda mlin na veter, da se ve, kje smo. Verniki cvetličnih vrtov morajo vsaj enkrat v življenju romati v Keukenhof, če dajo kaj nase.

Vrt je najlepši sredi aprila, takrat se je dobro izogibati sobot in nedelj, ker je naval strašen, čeprav organizatorji spretno poskrbijo za vse, ki so se tja privalili z avtobusi ali osebnimi vozili. Že preden se prebiješ do Keukenhova, je zelo priporočljivo, če ne sediš za volanom, ker lahko mimogrede zdrsneš s ceste na katero od velikanskih pisanih polj, na katerih prav zdaj cvetijo tulipani in odcvetajo hiacinte, narcise in žafrani pa že semenijo. Nizozemska namreč pridela kar 70 odstotkov vseh cvetnih čebulic tega sveta, z njimi je zasajenih več kot 20 000 hektarjev polj, od tega pa živi več kot 15 000 Nizozemcev.
 Keukenhofski vrt (ki ima zelo bogato zgodovino) je razstavišče nizozemskih vrtnarjev od leta 1949. Letos jih sodeluje kar 91 (med njimi tudi tako veliki kot pri nas znani Bakker), čebulice so posadili in zanje skrbijo brezplačno, kar niti ni povsem samoumevno, saj je treba plačati za vstopnico 14 evrov, zelo veliko pa lahko zapraviš tudi po številnih restavracijah in trgovinicah znotraj parka. Letošnja tema cvetličnega vrta so nemški poeti in filozofi, skratka, na cvetličnih gredicah je mogoče zaznati obrise obrazov slavnih Nemcev, ki jih je simbolično pomagal zasaditi sam nemški ambasador. Saj najbrž ni treba posebej omenjati, da so bili v Keukehofu na obisku vsi mogoči predsedniki, kanclerji, cesarji in kraljice? In da najbrž ni kotička na svetu, kjer še niso slišali za najlepši pomladni vrt na svetu?

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste