Ljudje

Irena Polanec: Z možem je umrl del mene, ampak to še ni konec

Sonja Javornik
21. 5. 2024, 04.00
Deli članek:

Konec aprila je umrl Bojan Ferleš, soprog naše najuspešnejše slikarke in Slovenke leta 1997 Irene Polanec. Ko sva se kmalu po pogrebu slišali, sem jo prosila, ali bi kaj povedala o njuni ljubezenski zgodbi, ki je posebna tudi zato, ker je moški, ki ga je Irena spoznala na svoji prvi razstavi v rodnem mestu, ni osvajal, a jo je vseeno osvojil.

Šimen Zupančič
Irena Polanec

In to v času, ko so se ji ponujali svetovno uspešni zvezdniki, poslovneži, mogotci … Bojan je zaradi Irene pustil direktorsko mesto in prevzel vse obveznosti, da je nemoteno ustvarjala. Na koncu pa je Irena odpustila negovalke in sama prevzela nego moža, da so se celo zdravniki čudili, kako ji uspe. Pričakovala sem čudovito ljubezensko zgodbo z žal tragičnim koncem in strto žensko, spoznala pa bojevnico, ki se ji sicer pozna, da leto dni ni spala, da je izčrpana in žaluje, pa vendar ne obupuje, temveč se veseli, kaj še ji bo ponudilo življenje. Pa čeprav, pravi, je najlepše verjetno že za njo.

Z Bojanom sta se spoznala leta 1984 na vaši prvi samostojni razstavi v Sloveniji. To je veliko naključje, kajne?

Ambasador v Parizu, kjer sem živela od 18. leta, mi je po izidu knjige, ki sem jo napisala z direktorjem največjega francoskega dnevnika Le Figaro, rekel, da je že čas za prvo razstavo v Jugoslaviji. Takrat so o meni že pisali v knjigi 100 najpomembnejših slikarjev, po svetu sem bila prepoznavna, doma pa zame še niso vedeli. Bolj proti svoji volji sem pristala in rekla, naj bo potem to v Mariboru, ker sem od tam doma. Ambasador je poskrbel, da je bila organizacija na najvišji ravni in seveda je pol Maribora prišlo pogledat, veliko politikov, tudi lokalnih, pa umetnikov, med drugim moj mož.

Šimen Zupančič
Irena Polanec

Je bila to ljubezen na prvi pogled?

Pri meni ni ljubezni na prvi pogled, saj je zame najprivlačnejša pri moškem njegova inteligenca, karizma.

Ljubezen na prvi pogovor torej?

Naslednji dan me je povabil na kavo. Ker sem bila že dolgo v Parizu, v Mariboru nisem imela prijateljev, zato sem se z veseljem dobila z njim.  In sva se začela družiti. Takoj sem čutila intelektualno povezanost.

V Parizu ste bili že izjemno uspešni, a ste se zaradi ljubezni vrnili domov. Ali obžalujete, da se ni raje Bojan preselil v Francijo?

V življenju nisem delala velikih napak, največja pa je bila res prav ta, da sem zamenjala svetovljanski Pariz, kjer so možnosti neštete, za Maribor, kjer pravzaprav možnosti ni. Mož je pri komaj 30 imel kot diplomirani ekonomist uspešno kariero. Razmišljala sem, kaj bi v Parizu sploh delal, bom raje jaz tukaj, saj je vseeno, kje slikam … Ampak potem je 40 let sodeloval z mano kot moja desna roka, tako da je škoda, da nisva šla tja, saj sem zaradi odhoda prekinila nekatere vezi.

Šimen Zupančič
»Ko umre nekdo, ki ti je tako blizu, kot je bil meni moj mož, umre tudi del tebe. Kar pa ne pomeni, da je zdaj konec. Dokler dihaš, še ni konec!«

Bi bila vaša kariera uspešnejša, če bi ostali v Parizu?

Gotovo! Če nisi v centru dogajanja, se to pozna. Absolutno moraš biti prisoten, da te vidijo, da s tabo komunicirajo. Sicer sem 30 let še sodelovala z nekim galeristom, dokler ni tudi on umrl … Da bi hodila iskat nove, se mi pa ni dalo. No, pa saj še delam po vsem svetu.

Kup primerov je, ko ženske pomagajo možem pri njihovem poslu, moški pa imajo običajno težave z egom, če je ženska prepoznavnejša. Torej ste imeli z Bojanom res srečo!

Med nama je bila povezava. Vsi znanci in prijatelji so govorili, da se čuti vzajemnost, intelektualna povezava. Bila sem precej emancipirana ženska, ki ve, kaj hoče, in on je to podpiral, kar je redko pri moških.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana,  št. 21, 21. maj, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste