Ljudje

Poslednji izmed darov minevanja Mance Košir

Vasja Jager
15. 5. 2024, 04.00
Deli članek:

Manca Košir je zmogla, kar zmorejo le svetnice in svetniki – dvigniti se nad smrt in nam radostno zaklicati, naj ji sledimo brez strahu. Na svoje veliko Dejanje se je pripravljala dobršen del življenja, svoj odnos do smrti pa je med drugim opisala tudi v knjigi Darovi minevanja. Ta je del obširne duhovne in intelektualne zapuščine, po kateri bo njena luč svetila v večnost. To ni nekrolog, temveč slavljenje te zapuščine, evangelija po Manci.

Mateja J. Potočnik
Manca Košir (1948–2024)

Videli ste prizore z njenega pogreba. Bela oblačila, metulji, mah na žari. Smeh in solze, eros in tanatos. Smrt kot vrnitev domov, izpolnitev hrepenenj, razlog za veselje, tako nas je prepričevala. Do zadnjega diha in še čez. Oditi spokojen v to dobro noč, v noč brez konca, v črnino med zvezdami – nemogoče. Razen če si Kristus ali Buda. Ona – kdo je bila, kaj je bila, katero večno načelo se je udejanjalo po njej? Kdo bi vedel? Bog ve, saj sta si bila na ti. Saj nam je zaživa dopovedovala, kako bo, leta in leta nam je dopovedovala, da je ni strah smrti, da jo sprejema z radovednostjo in se je po svoje celo veseli, pa vendar – kdo bi vedel. Zdaj je opravljeno, dopolnjeno je in končno ni dvoma: Manca Košir je živela, kot je govorila, in umrla je, kot je živela. Njeno življenje je bilo molitev in njena smrt je bila uslišanje te molitve. Memento mori, amen.

Mateja J. Potočnik
Manca Košir

Pišem, kot teče potok

In mi? Mi, ki ostajamo, mi, ki ne zmoremo, mi, ki se bojimo – in odhajamo? Kako in h komu naj molimo mi, ki Boga še vikamo, če ne že zanikamo? Kako naj zaobjamemo neskončno, izmerimo brezdanje, se zazremo v votle oči starke s koso? Kako naj plešemo in pojemo ob njeni žari? Ampak Manca ne bi bila Manca, če ne bi mislila o vsem in na vse. Razmišljala, čutila, se poglabljala, odkrivala, padala in vstajala – ter pričevala, govorila, pisala. Manca je tako rada govorila, da še po smrti ne more molčati; nasprotno, njene besede odmevajo in bodo odmevale čedalje glasneje. Kajti, še enkrat, res je zdaj jasno: bile so resnične.

»Kot bi bilo nekaj življenj za menoj: manekenka in filmska igralka – čim starejša sem, tem lepša sem bila, hahaha! -; znana novinarka, univerzitetna profesorica … borka za javno dobro … spremljevalka umirajočih … In zdaj kot kakšna odeja skrpana, sestavljena iz teh raznobarvnih krp, ki so moji številni jazi, dokler nisem vseh odživela, odločno in brez obžalovanja, ter stopila v neznano, kjer ni več moja volja gospodar, ampak se pretaka Življenje skozme, kot hoče.« Tako je zapisala v knjigi Darovi minevanja, eni izmed približno dvajsetih knjig, ki jih je napisala – da o nepreštevnih intervjujih, člankih, zapisih, govorih, pesmih, esejih, meditacijah in vsakdanjih paberkovanjih niti ne razmišljamo. Resnično, ta ženska je imela rada besede in rada je z njimi polnila prazen prostor v kozmosu; k sreči ga je, v nasprotju z večino ljudi, polnila z modrostjo, in to karseda praktično.

Pa se je z leti naučila spoštovati in častiti tudi tišino, ji prisluhniti, se z njo pogovarjati. Dokler se ni končno spojila z njo. Odložila težko oblačilo iz teh raznobarvnih krp vseh možnih identitet, zdaj že strgano od dolge in naporne poti, od romanja k sebi, in si nadela opravo izvornega veličastja. »Rada bi prišla, kot poje Hafis v Božanskem povabilu, pred obličje Prijatelja oblečena za ples,« je zahrepenela v Darovih minevanja. Do velike Smrti je doživela že toliko malih, toliko življenj je bilo za njo, da je končno zmogla zapustiti še zadnje izmed njih. In nas radostno povabiti, naj ji nekoč sledimo, brez strahu. Tisti njen visoki »hahaha« pa le ostaja – človek jo lahko prav sliši, ko jo bere, zvonko iskrenje neusahljivega toka; »pišem kot teče potok,« je zapisala. Molčim kot ocean, bi lahko dodali.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 20, 14. maj, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste