Ljudje

Nisi sam!

Urška Krišelj-Grubar
6. 4. 2020, 22.00
Posodobljeno: 6. 4. 2020, 22.40
Deli članek:

Martin Golob, župnik iz Bohinja, doma iz številne družine v Lučah. Eden tistih ljudi, ki so se v življenju našli. In to srečanje je zanj in za farane. Pa tudi širše sveti. Martin je, kot veste, tudi vloger. Njegove svete maše v živo spremlja več kot pet tisoč duš. Velika noč je pred vrati. Kdo nam bo blagoslavljal dobrote, se sprašujejo ljudje. Kdo nam bo podaril odrešilne, pomirjajoče besede, s katerimi se bomo tolažili, hranili in veselili? Vsak sam bo imel priložnost, da to najde in začuti. Župnik Martin pravi, da je ta čas koristen za človeka, ker nam ponuja priložnost, da se spoznamo. Se vzljubimo, ker šele tako bomo lahko ljubili drugega in pozabili nase. Šele tako bomo svobodni in nas ne bo več strah. In potem virusi ostanejo brez moči, ker virus ljubezni vedno zmaga. In kako naprej, ko bo karantena mimo?

Zarja jana
Martin Golob

Ste optimističen človek. Zdi se, da vas se pa ne more dotakniti noben virus. Kaj vse počnete, da ohranjate to vibracijo ljubezni?

Hvala, ker tako mislite. Tudi mene kdaj popade žalost, občutek brezizhodnosti, vendar se nočem nikoli okoli tega vrteti. Pomislim na vse druge ljudi, ki so v še težjih situacijah, zahvaljujem se Bogu za vse darove, prelepo naravo in kaj vse mi je dano. To polagam pred Njega, kar me osvobodi teže bremena, »da moram vse sam nositi«. Kadar mislim na druge, pozabim nase, in to me naredi svobodnega.

Zakaj vse to prav zdaj?

Mislim, da je ta čas za nas zelo zdravilen. Če tega ne bi bilo, bi si pa morali kaj izmisliti. Tempo in način življenja, ki smo ga živeli, ni bil zdrav za nikogar. To je naša skupna refleksija, šola, post, puščava, kjer se lahko ponovno srečamo s seboj, s svojimi družinskimi člani in kaj mi v resnici največ pomeni. Mnogi so mi že rekli, da so sedaj spoznali svoje otroke.

Kako odgnati zlo? Pravijo, da ga privlači strah, a kako preženemo tega?

Ljubezen odganja zlo. Pozornost do drugega. Humor je odlična stvar proti zlu. Molitev in vera sta gotovo pomoč proti zlu. Če ti bližnji več pomeni kot sam, potem ni skrbi za zlo. Zlo je vedno umanjkanje dobrega. Več je dobrega, manj je zla. V tej negotovosti moramo imeti mirno srce.

Včasih smo domove blagoslavljali ob večjih cerkvenih praznikih ...

Blagoslova ni nikoli preveč. Mene in moje brate je mami vsak dan, ko smo odhajali v šolo, blagoslovila s križkom na čelo in poljubom. Blagoslov je prošnja k Bogu, da bi bilo vse  v redu, hkrati pa zahvala za vse, kar imamo. To je blagoslov.

Pokojni profesor antropolog Stanko Južnič je pogosto govoril, da je res tisto, kar ljudje mislijo, da je res. Kako ohraniti zdravo (kmečko) pamet?

Zanimivo, kako ta trditev drži. Sem se srečal v teh dneh z ljudmi, ki so mislili, da so okuženi, ker so bili toliko v vsej poplavi informacij in novic. Če nenehno gledaš TV in bereš informacije na računalniku, res zboliš. Zdrava kmečka pamet bi nam dejala, da so okoliščine resne, da je treba upoštevati navodila, ni pa konec sveta. Kmečka pamet mi tudi govori, da bo kmalu bolje, mogoče celo še bolje kot pred karanteno. Vsekakor bo drugače. Ta izkušnja, ki jo ves svet doživlja, je za nas ljudi zelo zdrava. Uči nas, kako smo pravzaprav krhki. Uči nas, kako ne smemo biti agresivni in vzvišeni glede narave, bližnjega in samega sebe.

Predvidevam, da se na vas po telefonu in spletu obračajo ljudje, iščejo zavetje, nasvet, tolažbo. Katere besede jih pomirijo? Je dovolj po telefonu? Ali vendarle greste brez strahu tudi bliže tistim, ki to potrebujejo?

Telefonskih klicev res ni malo. Potolaži že to, da jih nekdo sliši, da jim obljubim molitveno podporo in pomirim jih z besedami: Ni konec sveta. Veliko je depresije in nepotrebnega strahu. Osebnih pogovorov trenutno nimam, ker se to odsvetuje. Imel pa sem doslej dve bolniški maziljenji, ker sta dva odhajala v večnost. Sem bil pa primerno zaščiten. V teh dneh je bistveno, da damo nekako vedeti, kako smo blizu drug drugemu. Zato tudi svete maše vsak večer. Nisi sam!

Več v reviji Zarja Jana št. 14, 7. 4. 2020

Zarja jana
Martin Golob

Estrada

nina puslar
Izvajalka s skoraj 300 tisoč sledilci

Nini Pušlar ne manjka oboževalcev, kjer koli že nastopa

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

Zanimivosti

botoks1 shutter
Instagramov obraz

Najstnice polnila naročijo na spletu in si jih vbrizgavajo kar same

bombažna krpa
Kakšno uporabiti

Krpe za čiščenje doma zahtevajo pravilno vzdrževanje

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!