Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Pomanjkanje kadrov v gostinstvu in turizmu


18. 2. 2009, 00.00
Posodobljeno
20:14
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Arhiv Lokalno.si

Okrogla miza v Dolenjskih Toplicah

Tako kot drugje po državah Evropske unije tudi pri nas vse bolj primanjkuje natakarjev, kuharjev, sobaric in drugih gostinskih in turističnih delavcev. O tej vroči temi so danes spregovorili tudi na okrogli mizi v hotelu Balnea v Dolenjskih Toplicah, ki sta jo pripravila Sindikat delavcev gostinstva in turizma Slovenije pri ZSSS ter Sindikat gostinstva in turizma pri Konfederaciji 90, udeležili pa so se je tudi predstavniki tujih sindikatov, kjer je se prav tako ubadajo s podobnimi težavami. Govorili so o pomanjkanju kadrov v gostinstvu, zaposlovanju na črno in vse bolj prisotnem študentskem delu v tej panogi, ki so ob gospodarski krizi še posebej pereči.

Kot so v razpravi poudarili, se lahko v gostinstvu in turizmu »pohvalijo«, da nimajo presežnih delavcev, teh namreč zelo primanjkuje in to ne samo pri nas, ampak tudi drugje, saj gre za širši fenomen. V sindikatih vidijo glavni razlog za to v nizkih plačah (povprečna plača delavca v turizmu je namreč 1000 evrov bruto oziroma 680 evrov neto), neurejenem delovnem času in omejenih možnostih napredovanja, zato se tudi vse manj mladih odloča za poklic natakar, kuhar in druge.

Velik problem v tej panogi je tudi zaposlovanje na črno, ki je poleg gradbeništva zelo razširjeno. Inšpektorji to seveda težko dokažejo. Veliko je tudi zaposlovanja študentov, oziroma »neštudentov« z napotnico študentskih servisov. Zaposlujejo se tudi tujci iz vzhodno evropskih držav, ki pa jim to predstavlja zgolj odskočno desko za zaposlitev v zahodno evropskih državah, kjer so plače višje, pri tem pa so ti zaradi nepoznavanja jezika manj primerni.

V slovenskih sindikatih so prepričani, da bi morali izdelati sistem dvigovanja osnovnih plač gostinskih delavcev, da bodo ti poklici bolj cenjeni. Trebe bo tem poklicem spet najti izgubljeno samospoštovanje. Le pravo plačilo in prava veljava pa bosta poklic kuharja in natakarja ponovno dala v okvire, ki jim pripadata.

Foto: Nika media


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.