Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kdor se šola na KŠ Grm, hitro dobi službo


14. 2. 2008, 00.00
Posodobljeno
15:13
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Arhiv Lokalno.si
Vida Hlebec pred vhodom v Kmetijsko šolo Grm

Vida Hlebec

Informativni dnevi bodo po slovenskih srednjih šolah potekali jutri ob 9. in 15. uri ter v soboto ob 9. uri.

To velja tudi za Kmetijsko šolo Grm in biotehniško gimnazijo, ki pod Trško goro delujeta v sklopu zavoda Grm Novo mesto - center biotehnike in turizma.

Osnovnošolci se bodo lahko pozanimali tudi za nadaljevanje izobraževanja na Srednji šoli za gostinstvo in turizem, ki je prav tako sestavni del centra, informativna dneva bosta tudi za bodoče študente tamkajšnje Višje strokovne šole.

Ravnateljica Kmetijske šole Grm in biotehniške gimnazije Vida Hlebec bodoče dijake opozarja predvsem na letošnje novosti. Prvič bodo tako v triletnem programu izobraževali peke, mesarje, mlekarje in slaščičarje, v štiriletnem programu pa živilsko-prehrambene tehnike. Nov bo tudi program naravovarstvenega tehnika.

Hlebčeva tudi poudarja, da veliko časa namenjajo praktičnemu šolanju. Tudi zato med njihovimi bivšimi dijaki in študenti praktično ni brezposelnih - službo torej dobijo brez težav.

V tekočem šolskem letu izobražujejo v programih kmetijstva in hortikulture, in sicer od 2. letnika dalje po iztekajočih - neprenovljenih programih, v prvih oz. začetnih letnikih pa po prenovljenih programih. Tako se iztekajo programi: kmetijski tehnik, vrtnarski tehnik, kmetovalec, vrtnar, cvetličar, pomočnik kmetovalca, kmetijsko podjetniški tehnik in vrtnarski tehnik.

Tehniška gimnazija ima maturitetni predmet biotehnologija, izbirni predmet kmetijstvo in  laboratorijske vaje.

V novem šolskem letu bodo prenovljeni programi kmetijsko podjetniški tehnik, hortikulturni tehnik, gospodar na podeželju, vrtnar, cvetličar, pomočnik v biotehniki, kmetijsko podjetniški tehnik in hortikulturni tehnik.

Nove programe smo že omenili (pek, mesar, slaščičar, mlekar, naravovarstveni tehnik in živilsko-prehranski tehnik).

V centru, kot rečeno, deluje tudi srednja šola za gostinstvo in turizem.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.