Do izobrazbe tudi s poklicnim tečajem
Na Srednji šoli za gostinstvo in turizem Maribor (SŠGT Maribor) se zavedajo, kako pomembna je kakovostna izobrazba kadra, ki svojo poklicno pot začenja v turističnem ali gostinskem sektorju. Zato bodo v prihajajočem šolskem letu 2022/2023 vrata odprli tudi tistim dijakom, ki iz različnih razlogov niso zaključili srednje šole, želijo pa pridobiti strokovni naziv.

Poklicno izobraževanje je namenjeno dijakom četrtega letnika gimnazije ali zaključnega letnika izobraževalnega programa za pridobitev srednje strokovne izobrazbe. To sta torej pogoja za vpis v enoletni poklicni tečaj, po katerem dijak pridobi naziv gastronomsko-turistični tehnik.

Poklicni tečaj obsega 28 tednov pouka in šest tednov praktičnega usposabljanja z delom pri delodajalcu. V SŠGT Maribor skrbno izbirajo svoje poslovne partnerje, pri katerih dijaki opravljajo t. i. obvezno prakso, na njihove prošnje pa se z zavedanjem, da pridobijo v svoje vrste kakovosten kader, odzivajo najbolj prepoznani in cenjeni delodajalci v sektorju gostinstva in turizma pri nas. »Praktične izkušnje so tudi v poklicu gastronomsko-turističnega tehnika izjemnega pomena, saj predstavljajo stik z realnim okoljem, z resničnimi gosti. Povratne informacije tako dijakov kot njihovih začasnih delodajalcev nam potrjujejo, da smo na pravi poti in da šola resnično podaja tisto znanje, ki ga pri delu kasneje potrebujejo,« je povedal ravnatelj SŠGT Maribor Dušan Erjavec.
Pouk se bo za dijake, ki se bodo pravočasno vpisali v poklicni tečaj, začel 3. oktobra 2022 in se zaključil s poklicno maturo, ki obsega štiri predmete. Maturanti imajo tudi možnost opravljanja dodatnega izpita iz enega predmeta splošne mature – petega predmeta. Končanje izobraževalnega programa s poklicno maturo omogoča vpis v višje in visokošolske študijske programe, z dodatno opravljenim petim predmetom pa tudi v univerzitetne študijske programe, ki tako možnost v vpisnih pogojih omogočajo.

Delo gastronomskega tehnika je predvsem vodenje priprave jedi v kuhinjah, vodenje strežbe in celotnega poslovanja gostinske enote. Gastronomski tehniki se zaposlujejo v hotelih, motelih, gostiščih, restavracijah, gostilnah … in v drugih podjetjih, ki vključujejo delovna mesta za vodenje in organiziranje namestitev, pripravo in postrežbo jedi, pijač in napitkov, animacijske dejavnosti, destinacijski menedžment in posredovanje informacij.
Vpisne obrazce je treba oddati najkasneje do 5. septembra 2022 v tajništvu šole, več informacij pa najdete tudi na www.ssgt-mb.si.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se