Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Akutno pomanjkanje kadra v gostinstvu: Za vsako ceno niso več pripravljeni delati


Mojca Zemljarič
10. 3. 2022, 22.28
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Gostinci so se že pred epidemijo srečevali s pomanjkanjem kadra. Epidemiološki ukrepi, ki so omejevali dejavnost, so panogi zadali dodatni udarec. Številni natakarji in kuharji, ki so v gostinstvu začasno ostali brez dela, so si medtem poiskali zaposlitev v drugih dejavnostih, kjer so tudi pogoji dela ugodnejši.

1646926172_cg_strezba.jpg
Arhiv Štajerskega Tednika

Redki izšolani natakarji in kuharji ostanejo v poklicu

Četudi mladi za poklic izberejo področje gostinstva, pa sploh ni nujno, da v dejavnosti ostanejo. „Dejansko je to precejšna težava. Mlad, usposobljen in perspektiven kader odhaja iz panoge in si poišče profesionalne izzive ter priložnosti drugje,“ je poudaril direktor ptujske območne službe Zavoda RS za zaposlovanje (ZRSZ) Tomaž Žirovnik. Razlog za to so po njegovem mnenju pogoji dela. »Generacijam, ki vstopajo na trg dela ali so v začetnih letih svoje profesionalne poti, veliko pomenijo vrednote, kot so prosti čas, relativno urejeno delovno okolje z znanimi pričakovanji, spodbude in pohvale, urejeni odnosi na delovnem mestu in možnosti strokovnega napredka. Predvsem mora biti delo zanimivo in zmeraj znova v izziv, ki ga rešujejo ter se pri tem tudi zabavajo. Dejstvo je, da kjer je gostinski kader zadovoljen, so zadovoljni gostje. To se običajno pozna v blagajni.«

Zaposlitev so si poiskali v drugih dejavnostih

Preberite več v Štajerskem Tedniku


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.