Akutno pomanjkanje kadra v gostinstvu: Za vsako ceno niso več pripravljeni delati
Gostinci so se že pred epidemijo srečevali s pomanjkanjem kadra. Epidemiološki ukrepi, ki so omejevali dejavnost, so panogi zadali dodatni udarec. Številni natakarji in kuharji, ki so v gostinstvu začasno ostali brez dela, so si medtem poiskali zaposlitev v drugih dejavnostih, kjer so tudi pogoji dela ugodnejši.

Redki izšolani natakarji in kuharji ostanejo v poklicu
Četudi mladi za poklic izberejo področje gostinstva, pa sploh ni nujno, da v dejavnosti ostanejo. „Dejansko je to precejšna težava. Mlad, usposobljen in perspektiven kader odhaja iz panoge in si poišče profesionalne izzive ter priložnosti drugje,“ je poudaril direktor ptujske območne službe Zavoda RS za zaposlovanje (ZRSZ) Tomaž Žirovnik. Razlog za to so po njegovem mnenju pogoji dela. »Generacijam, ki vstopajo na trg dela ali so v začetnih letih svoje profesionalne poti, veliko pomenijo vrednote, kot so prosti čas, relativno urejeno delovno okolje z znanimi pričakovanji, spodbude in pohvale, urejeni odnosi na delovnem mestu in možnosti strokovnega napredka. Predvsem mora biti delo zanimivo in zmeraj znova v izziv, ki ga rešujejo ter se pri tem tudi zabavajo. Dejstvo je, da kjer je gostinski kader zadovoljen, so zadovoljni gostje. To se običajno pozna v blagajni.«
Zaposlitev so si poiskali v drugih dejavnostih
Preberite več v Štajerskem Tedniku
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se