Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Obvestilo za potrošnike
Čas branja 1 min.

Če imate doma to mleto mešano meso, ga ne zaužijte


D.K.
12. 6. 2025, 20.39
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Posebno obvestilo za potrošnike, ki ste v preteklih dneh kupili mleto mešano meso in ga zamrznili.

mleto mešano meso
Profimedia
Fotografija je simbolična

Upravi RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) je bila s strani odgovornega nosilca živilske dejavnosti obveščena o rezultatih internih preiskav.

Gre za mleto mešano meso Mesnice Tuš supermarket Šoštanj; proizvedeno na prodajnem mestu in v prodaji le dne 3. 6. 2025, postrežna prodaja. Živilo je sicer najverjetneje že porabljeno.

Nasvet potrošnikom, ki so meso zamrznili

Če pa so potrošniki kupili omenjeno živilo in ga zamrznili, naj ga zavržejo ali vrnejo na mesto nakupa. Ob ustreznem ravnanju in zadostni termični obdelavi  živilo sicer ne predstavlja tveganja za zdravje potrošnikov, pojasnjujejo pri Upravi RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Kaj je salmonela? 

S salmonelami se lahko okuži vsak. Med ranljive skupine ljudi za okužbo s salmonelami uvrščajo: otroke, starostnike, ljudi z oslabljenim imunskim sistemom (kronični bolniki, bolniki okuženi s HIV, bolniki, ki prejemajo imunosupresivna zdravila, kemoterapijo …). Pri njih je potek okužbe lahko težji, pogosteje pride do zapletov. Ocenjujejo, da so pri bolnikih, okuženih s HIV, salmoneloze 20-krat pogostejše, kot pri splošni populaciji, je zapisano na straneh nacionalnega inštituta za javno zdravje. 

Kot so še pojasnili, salmonele težko speremo s surovih živil, zato je pri preprečevanju okužb s salmonelami pomembno temeljito čiščenje in pranje surovega sadja in zelenjave. Salmonele lahko preživijo postopek zamrzovanja. Uničimo jih z zadostno toplotno obdelavo živil. Zato je pri živilih, ki jih zaužijemo topla, najučinkovitejši ukrep zadostna toplotna obdelava. S shranjevanjem živil pri primernih temperaturah preprečimo razmnoževanje salmonel v živilih in s tem zmanjšamo tveganje za pojav salmoneloz.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.