
FOTO: Žetev in metev prosa po starem

Turistično društvo Straža je tudi letos pripravilo in prikazalo žetev in metev prosa na nekdanji način, da ne bi spomini šli v pozabo.
V zgodnjem nedeljskem popoldnevu, 1. septembra, so se v sklopu 38. Straške jeseni na njivi družine Derčar v Podgori, kjer je dozorelo proso, zbrali člani Turističnega društva Straža. Sandi Derčar, član TD Straža, vsako leto v dogovoru z društvom poseje proso. Tako je bilo tudi letos že štirinajstič. Na njivi se je v nedeljo zbralo nekaj žensk in moških. S seboj so prinesli srpe, s katerimi so opravili žetev prosa. Nekaj moških je žito spretno vezalo v snope in jih polagalo na kup.


Snope so nato naložili na voz in jih odpeljali do kmetije Vidic. Tu so jih zložili z voza na kup. Vse je bilo pripravljeno za metev. Včasih je požeto proso zloženo stalo tri dni, da se je uparilo in je zrno bolj odstopilo od klasa. Tako so počeli tudi oni, a zadnja leta zaradi prikaza ljudem, ki jih obiščejo, takoj naredijo tudi metev. Prikazali so metev po starem, tako da so lahko obiskovalci videli celoten postopek. Z vejanjem so ločili zrnje od plev, nato so zrnje presejali skozi sito. Proso bodo dali v lanene rjuhe in ga bodo nekaj dni zapored lepo razgrnjenega sušili.
Proso, ki ga pridelajo, podarijo ljudem, da ga uporabijo za krmo, kašo ali v zdravilne namene. Sledila je bogata malica.
Žetev in metev prosa, ki sta ga že tradicionalno organizirala TD Straža z namenom ohranjanja kulturne dediščine, sta bila obiskan družaben dogodek.
Helena Murgelj Žetev in metev prosa po starem
Turistično društvo Straža je tudi letos pripravilo in prikazalo žetev in metev prosa na nekdanji način, da ne bi spomini šli v pozabo.
V zgodnjem nedeljskem popoldnevu, 1. septembra, so se v sklopu 38. Straške jeseni na njivi družine Derčar v Podgori, kjer je dozorelo proso, zbrali člani Turističnega društva Straža. Sandi Derčar, član TD Straža, vsako leto v dogovoru z društvom poseje proso. Tako je bilo tudi letos že štirinajstič. Na njivi se je v nedeljo zbralo nekaj žensk in moških. S seboj so prinesli srpe, s katerimi so opravili žetev prosa. Nekaj moških je žito spretno vezalo v snope in jih polagalo na kup.
Snope so nato naložili na voz in jih odpeljali do kmetije Vidic. Tu so jih zložili z voza na kup. Vse je bilo pripravljeno za metev. Včasih je požeto proso zloženo stalo tri dni, da se je uparilo in je zrno bolj odstopilo od klasa. Tako so počeli tudi oni, a zadnja leta zaradi prikaza ljudem, ki jih obiščejo, takoj naredijo tudi metev. Prikazali so metev po starem, tako da so lahko obiskovalci videli celoten postopek. Z vejanjem so ločili zrnje od plev, nato so zrnje presejali skozi sito. Proso bodo dali v lanene rjuhe in ga bodo nekaj dni zapored lepo razgrnjenega sušili.
Proso, ki ga pridelajo, podarijo ljudem, da ga uporabijo za krmo, kašo ali v zdravilne namene. Sledila je bogata malica.
Žetev in metev prosa, ki sta ga že tradicionalno organizirala TD Straža z namenom ohranjanja kulturne dediščine, sta bila obiskan družaben dogodek.
Preberite tudi
Najbolj brano
Trenutno
7 °C
Deževno
nedelja, 16. 3
Deževno
ponedeljek, 17. 3
Deževno
torek, 18. 3
Jasno
7-dnevni obeti