© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Podražitev mesa
Čas branja 1 min.

Slovenska govedina poceni pri rejcu, draga v trgovini


G.G.
2. 10. 2025, 05.31
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Zakaj se je v Sloveniji in povsod po Evropi podražila govedina?

govedina.jpg
Profimedia
"Če bi bili kupci seznanjeni, v kakšnih razmerah poteka slovenska prireja primerljivo s tujino, bi bili definitivno pripravljeni plačati več," meni Rok Suhodolnik.

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Mateja Čalušić je včeraj sklicala sestanek, na katerem so z deležniki  v verigi preskrbe s hrano razpravljali o razmerah v živinoreji in zlasti o podražitvah hrane, še posebej govejega in telečjega mesa. Vsi so se strinjali, da je zaradi pomanjkanja goveda po svetu prišlo do podražitev po celotni verigi, vse do potrošnika. Do posebenih ukrepov za omejitev rasti cen niso prišli, nihče med njimi pa ni naklonjen regulaciji cen, ki bi lahko imela nasproten učinek..

Premier Robert Golob je prejšnji teden dejal, da so bili ukrepi za zajezitve cen hrane v letih 2022 in 2023 uspešni, zato jih bodo v sodelovanju s kmetijskim ministrstvom zdaj nadgradili. Tudi zato, je dejal, da »poskrbimo, da kdorkoli v proizvodni verigi mesa, ki danes neupravičeno služi, tega ne bo več mogel početi.«

Pri proizvajalcih cene svinjine upadla, v trgovini višja

Predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije (KGZS) Jože Podgoršek je dejal, da so očitki primarnemu sektorju glede cen mesa neutemeljeni. Cene govedine so trenutno res višje tudi na začetku verige. Po drugi strani so cene prašičjega mesa pri proizvajalcih »ekstremno« upadle, kljub temu pa je prišlo do podražitev svinjine v trgovinah, za približno sedem odstotkov. Podgoršek zato pravi, da je treba vzroke za rast cen poiskati po celotni verigi.

jože podgoršek.jpg
Jure Klobčar
Cene telet za dopitanje, ki prihajajo iz tujine, so se v pol leta zvišale za polovico; kot kaže, je do pomanjkanja prišlo v celotni Evropi, pravi Podgoršek.

Iz kmeta v birokrata, zmanjkuje pa delovnih rok

Ostrejši je predsednik Društva rejcev govedi za meso Slovenije Rok Suhodolnik. »Celotna Evropska politika na področju kmetijstva je precej zgrešila smer. Vsa mehanizacija, delo, gorivo ... vsi stroški so v zadnjih letih izjemno narasli. Posledično se odkupne cene živali počasi zvišujejo,« pravi Suhodolnik, ki izpostavlja eno od pomembnih razlik. »Odkupne cene govejega mesa so v Sloveniji med najnižjimi v Evropi, medtem ko so o prodajne cene mesa na policah trgovin primerljive z ostalimi državami EU,« pojasnjuje predsednik društva in doda, da »dodatna obrazložitev, kje nastane razlika najbrž ni potrebna.«

Preberite še

Tudi Suhodolnik ni pristaš regulacije cen. Po njegovem mnenju naj vlada poskrbi, da bo davčno in tržno okolje spodbudno, in da denar, ki je namenjen kmetijstvu, tam tudi pristane. »Z vso dodatno birokratizacijo delamo iz kmeta birokrata in tako nam zmanjkuje delovnih rok,« sklene predsednik Društva rejcev govedi za meso Slovenije.

E-novice · Novice

Prijavite se na e-novice in ostanite na tekočem z najpomembnejšimi dogodki doma in po svetu.

Hvala za prijavo!

Na vaš e-naslov smo poslali sporočilo s potrditveno povezavo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.