Govedina dražja za 25 odstotkov. Kako bodo omejili podražitve?
Cene mesa so podivjale. Goveje meso se je podražilo približno za 25 odstotkov. Premier Robert Golob je napovedal ukrepe, a na sestanku do njih niso prišli.

Premier Robert Golob je prejšnji teden dejal, da ga žalosti, da se je spet podražila hrana. Cene so se za približno četrtino dvignile v kategoriji goveje in telečje meso. V letih 2022 in 2023 so ukrepi na področju zajezitve cen hrane po njegovem bili uspešni, sedaj jih bodo v sodelovanju s kmetijskim ministrstvom nadgradili. »To pa zato, da poskrbimo, da kdorkoli v proizvodni verigi mesa, ki danes neupravičeno služi, tega ne bo več mogel početi,« je kar oster premier.
Pogovor in iskanje sistemskih rešitev
Po današnjem sestanku z deležniki v verigi preskrbe s hrano je pred novinarje stopila ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Mateja Čalušić.
Ministrica je poudarila, da so na današnjem sestanku vsi deležniki, »sodelavci« v prehranski verigi spregovorili o težavah, izzivih in možnih ukrepih. Ocenili so, da odgovor ni enoznačen in enostaven, »potrebne so sistemske rešitve, strukturne spremembe«, saj da gre za »zelo kompleksno področje«.
Zadržani do regulacije cen
Konkretnih ukrepov niso dorekli, popis cen košarice živil se zdi ministrici neprimeren. Glede morebitne regulacije cen so deležniki zaenkrat zelo zadržani, saj gre za »izrazito občutljiv korak«, ki ima lahko tudi nasprote učinke.
Predstavljena izhodišča bodo zdaj po njenih besedah zbrali v enoten dokument in pozneje o tem razpravljali s strokovnimi inštitucijami, tudi svetom za cene, da bi potencialno lahko sprejeli odločitve za kakršenkoli ukrep, kako bi omejili rast cen hrane in zaščitili slovenskega potrošnika. »Predvsem pa je bilo izpostavljeno, da si želimo bistveno več slovenske hrane na slovenskih policah,« je še dejala ministrica.
Podražitve po celotni verigi
Vsi so se strinjali, da je zaradi pomanjkanja goveda po svetu prišlo do podražitev po celotni verigi, vse do potrošnika. Po besedah ministrice so v Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije (KGZS) izpostavili, da primarna dejavnost, torej živilsko predelovalni sektor, nima vpliva na podražitev cen hrane, tudi v primeru govejega in telečjega mesa ne.
Padec cene svinjine pri proizvajalcih, v trgovini pa še vedno dvig
Predsednik KGZS Jože Podgoršek je dejal, da na današnjem sestanku niso priši do nobenih posebnih zaključkov ali ukrepov, s katerimi bi omejevali rast cen. Poudaril je, da so očitki primarnemu sektorju, ki beleži višjo ceno goveda, »brez utemeljenih vzrokov«. »Imamo tudi ekstremen padec cene pri prašičjem mesu, v trgovini pa je višja za okoli sedem odstotkov«, je ponazoril in sklenil: »Tudi tam, kjer cena v primarnem sektorju intenzivno pada, se na koncu beleži rast. Torej je treba vzroke poiskati po celotni verigi.«
K pritisku na cene navzgor po njegovem zagotovo prispevajo tudi visoke zahteve ministrstva in slovenske javnosti glede okoljskega odtisa, dobrobiti živali, svoje prispevajo tudi stroški dolgotrajne oskrbe. Podgoršek je navrgel tudi obvezno božničnico, ki pa, dodajmo, še ni uzakonjena in ne more vplivati na cene hrane.

V Evropi ni možno dobiti poceni goveda
Podgoršek trdi, da kmetje »zagotovo niso tisti, ki neupravičeno služijo,« saj so tudi sami »deležni visoke vrednosti vhodnih surovin«.Pri rdeče mesu pa je po njegovi oceni v celotni Evropi situacija podobna. Prišlo je do pomanjkanja in nikjer v Evropi ni možno dobiti poceni goveda.
Vse za izvoz
V GIZ Mesne industrije so poudarili, da so odkupne cene mesa že dve leti zelo visoke. Dodaten problem predstavlja, da ni možno odkupiti slovenskih telet, saj vse izvozijo. In zato posledično nimajo vpliva na cene mesa.
E-novice · Novice
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se