Zaradi podnebnih sprememb manj letnikov ledenega vina
Ledena trgatev je v zadnjih letih redkost. Posebno sladko vino, ki ga vinogradniki trgajo, ko grozdje zamrzne, zahteva prav posebne vremenske pogoje, ki pa so zaradi klimatskih sprememb vse redkejši. Nazadnje so nekateri vinogradniki ledeno trgatev izpeljali lansko leto, pred tem pa kar šest let ni bilo primernih pogojev.

Letošnji letnik je zelo zahteven. Grozdje pa do morebitne ledene trgatve najverjetneje ni zdržalo zaradi večje količine padavin, kar je povzročilo gnitje. Tudi sicer je grozdje do prve zmrzali težko ohraniti na trsih. Ob vremenskih neprilikah ga velikokrat pojedo tudi ptice ali srne.
»Osnovni pogoj je, da je grozdje vsaj tri dni zamrznjeno. Najbolje je, da temperatura pade vsaj pet stopinj pod ničlo. Tudi sicer morajo biti dobri pogoji skozi vse leto in v zadnjem času se to redko zgodi, zato smo zelo veseli vsakega takega letnika,« razlaga Andrej Rebernišek iz KGZ Ptuj. Za uspešno vino so potrebne prav posebne razmere. Grozdje mora namreč ustrezati zdravstvenim in zrelostnim določilom, ki so tudi zakonsko opredeljena. Temperatura zraka mora biti dovolj nizka, da jagode v celoti zamrznejo, kar pomeni dolgotrajen mraz. Sladkorna stopnja pa mora biti vsaj 128 stopinj. Nižja kot je temperatura, boljše je, saj vpliva na zgoščevanje sladkornega soka. Tudi stiskanje poteka kontrolirano pri temperaturi pod lediščem.
Preberite več v Štajerskem Tedniku
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se