Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Zaradi podnebnih sprememb manj letnikov ledenega vina


Vida Božičko
13. 1. 2019, 09.34
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Ledena trgatev je v zadnjih letih redkost. Posebno sladko vino, ki ga vinogradniki trgajo, ko grozdje zamrzne, zahteva prav posebne vremenske pogoje, ki pa so zaradi klimatskih sprememb vse redkejši. Nazadnje so nekateri vinogradniki ledeno trgatev izpeljali lansko leto, pred tem pa kar šest let ni bilo primernih pogojev.

1547120127_bp_ledena_trgatev.jpeg
Arhiv Štajerskega Tednika

Letošnji letnik je zelo zahteven. Grozdje pa do morebitne ledene trgatve najverjetneje ni zdržalo zaradi večje količine padavin, kar je povzročilo gnitje. Tudi sicer je grozdje do prve zmrzali težko ohraniti na trsih. Ob vremenskih neprilikah ga velikokrat pojedo tudi ptice ali srne.

»Osnovni pogoj je, da je grozdje vsaj tri dni zamrznjeno. Najbolje je, da temperatura pade vsaj pet stopinj pod ničlo. Tudi sicer morajo biti dobri pogoji skozi vse leto in v zadnjem času se to redko zgodi, zato smo zelo veseli vsakega takega letnika,« razlaga Andrej Rebernišek iz KGZ Ptuj. Za uspešno vino so potrebne prav posebne razmere. Grozdje mora namreč ustrezati zdravstvenim in zrelostnim določilom, ki so tudi zakonsko opredeljena. Temperatura zraka mora biti dovolj nizka, da jagode v celoti zamrznejo, kar pomeni dolgotrajen mraz. Sladkorna stopnja pa mora biti vsaj 128 stopinj. Nižja kot je temperatura, boljše je, saj vpliva na zgoščevanje sladkornega soka. Tudi stiskanje poteka kontrolirano pri temperaturi pod lediščem.

Preberite več v Štajerskem Tedniku


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.