Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Nižinski vinograd kot strokovni izziv


2. 6. 2008, 00.00
Posodobljeno
14:50
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Arhiv Lokalno.si

Enolog Zdravko Mastnak se je odločil preizkusiti, kakšno kakovost grozdja lahko da trta na nižini. Z vinogradniki z Malkovca in prijatelji je zasadil tisoč trt pred svojo vinsko kletjo v Krakovem, v dolini Sevnične. Gre za sorte laški rizling, modra frankinja, sivi pinot in chardonnay. Mastnak pričakuje, da bo trta v Krakovem dala pijačo svežega okusa in nizke alkoholne stopnje, kar naj bi bil trend v svetu.

Letos pozimi je izvozil prvo pošiljko 1000 steklenic cvička, frankinje in penine v New York preko distributerja Emila Gasparija, ki  za ameriški trg sodeluje le z sedmimi vinarji v Sloveniji. Mastnak pravi, da so Američani cviček sprejeli kot pravo pijačo k jedem z ražnja. Dobro je sprejeta tudi frankinja in njegova penina.  »Majhna tržna niša na prenasičenem ameriškem trgu je lahko ravno ta pijača na čelu s cvičkom, kajti ostala vrhunska sortna vina so si, ne glede na vinarje z različnih koncev sveta, podobna,« pravi Mastnak.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.