Nižinski vinograd kot strokovni izziv


Enolog Zdravko Mastnak se je odločil preizkusiti, kakšno kakovost grozdja lahko da trta na nižini. Z vinogradniki z Malkovca in prijatelji je zasadil tisoč trt pred svojo vinsko kletjo v Krakovem, v dolini Sevnične. Gre za sorte laški rizling, modra frankinja, sivi pinot in chardonnay. Mastnak pričakuje, da bo trta v Krakovem dala pijačo svežega okusa in nizke alkoholne stopnje, kar naj bi bil trend v svetu.
Letos pozimi je izvozil prvo pošiljko 1000 steklenic cvička, frankinje in penine v New York preko distributerja Emila Gasparija, ki za ameriški trg sodeluje le z sedmimi vinarji v Sloveniji. Mastnak pravi, da so Američani cviček sprejeli kot pravo pijačo k jedem z ražnja. Dobro je sprejeta tudi frankinja in njegova penina. »Majhna tržna niša na prenasičenem ameriškem trgu je lahko ravno ta pijača na čelu s cvičkom, kajti ostala vrhunska sortna vina so si, ne glede na vinarje z različnih koncev sveta, podobna,« pravi Mastnak.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se