FOTO: Do prosene kaše po starem


V nedeljo popoldne po treh dneh žetve prosa so se člani Turističnega društva Straža ponovno zbrali na Vrhu pri Ljubnu z namenom, da bodo meli proso.
To so opravili na lesenem podu, katerega lastnik je Franc Staniša. Spominja se, kako so pred davnimi štiridesetimi leti, ko je bil še navihan pobič, metje prosa opravljali doma. Ima vsa potrebna orodja, zato je članom straškega Turističnega društva pomagal tudi z nasveti. Proso sta mela po dva in dva člana skupaj. S kupa sta vzela snop prosa, ga položila na tla in z nogama mečkala. To so naenkrat počeli štirje pari, dva člana pa sta z vilami trosila stebla in tako še ločila zrna od stebel. Potem je prišlo na vrsto čiščenje. Najprej so zrna in pleve očistili z reto, nato še s sitom. Prosena zrna se bodo tako kar nekaj časa sušila.
Na koncu je sledil "likof" - pogostitev ob bogato obloženi mizi. Za prijetno druženje je poskrbel tudi harmonikar Rok Zupančič.
Predsednik Turističnega društva Straža Pavel Vidic je ob koncu opravila dejal, da želijo projekt Ohranjanje tradicije svojega kraja predstaviti naslednje leto na 25. Straški jeseni ter ponuditi obiskovalcem proseno kašo. Tudi naslednje leto bodo posejali proso in upajo, da bo letina vsaj tako dobra kot letošnja. Straški člani so namreč pridelali dobre tri mernike prosa.
Besedilo in fotografije: Helena Murgelj
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se