Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Kaj vse konča v zabojnikih za smeti v Ljubljani?


M.J.
5. 12. 2014, 08.27
Posodobljeno
09. 08. 2017 · 09:56
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

V okviru akcije za zmanjšanje količin odpadkov, ki jo v sodelovanju z Evropskim parlamentom v Sloveniji izvaja zadruga Buna, bodo v soboto v Ljubljani pripravili delavnico, na kateri bodo pregledali, kaj vse konča v zabojnikih za smeti, in na primerih ugotavljali, kakšen je odnos do odpadkov in hrane.

hrana, smeti
arhiv snage
Ogromno hrane konča v smeteh.

Zabojnike bodo obrnili na Špici, ob sotočju Ljubljanice in Gruberjevega prekopa, in pregledali, kaj vse konča v smeteh. Predstavniki komunalnega podjetja Snaga Ljubljana bodo nato na primerih povedali, kaj to pove o nas samih, kakšen odnos imamo do odpadkov in zavržene hrane ter kaj se lahko iz tega naučimo, pravijo organizatorji.

hrana, smeti
arhiv snage
Po živila s nakupovalnim listkom v rokah!

V pisarni Evropskega parlamenta v Sloveniji na Bregu v Ljubljani bo sledilo kratko predavanje o tem, kako je mogoče zmanjšati količino zavržene hrane in odpadne embalaže.

Dejavnosti v okviru akcije Pojej naprej bodo nadaljevali v ponedeljek, ko bodo v sodelovanju z Gostilno dela v Ljubljani pripravili kuharsko delavnico, na kateri bodo pripravljali jedi iz ostankov hrane, do konca januarja pa bodo v sodelovanju s šolami učence in dijake pozvali, naj sami pripravijo jedilnike za jedi, ki jih imajo radi in so hkrati zdrave.

Z akcijo želijo prispevati k temu, da bi zavrgli manj hrane in odpadne embalaže. V Sloveniji je bilo v letu 2011 zavrženih skoraj 168.000 ton hrane oz. 82 kilogramov na prebivalca, komunalna podjetja po Sloveniji pa hranijo 3600 ton odpadne embalaže, od tega ljubljanska Snaga 928 ton, podatke navajajo v Buni.

Ljudi želijo seznaniti s konceptom nič odpadkov oz. "Zerowaste", ki predlaga pet korakov, s katerimi lahko gospodinjstva hitro zmanjšajo odpadek hrane. In sicer svetujejo, naj se kupuje manj hrane, naj se kupuje hrano, ki ni zavita v preveč embalaže, naj se poišče načine za ponovno uporabo stvari, naj se predela stvari in hrano uporabi pozneje ter naj se uporablja kompostiranje.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.