Zakonca Emeršič sta našla izziv v pridelovanju špargljev
V Spodnjem Podravju je le peščica večjih pridelovalcev špargljev. Ena izmed njih sta zakonca Andreja in Alen Emeršič iz Moškanjcev, ki sta nasad zasadila pred dobrimi devetimi leti. V tem času sta se specializirala za pridelavo te vrtnine in poskrbela za njeno promocijo. V lokalnem okolju, kjer živita, je bilo takrat gojenje špargljev precejšnja novost. Kljub temu pa jima je uspelo marsikoga navdušiti nad to cesarsko zelenjavo, kot jim tudi pravijo. Šparglje, ki jih pridelata, prodajata pod blagovno znamko šparglji A&A.

Na kmetiji Emeršič je nasad špargljev v velikosti 83 arov tem trenutku še prazen. Po napovedih Andreje bodo prvi najverjetneje pokukali iz zemlje čez slabe tri tedne. Sonce mora namreč dobro ogreti zemljo. Njen mož Alen je pred časom že razrahljal zgornjo plast njive in strojno odstranil posušene nadzemne dele, ki so ostali od zime. Andreja je pred vsako sezono pobiranja špargljev nekoliko zaskrbljena, saj nikoli ne morejo natančno vedeti količine, ki bo zrasla. Poleg tega je treba biti od sredine aprila do sredine junija vsak dan na njivi. Šparglje pobirajo vsak dan, včasih tudi dvakrat, sicer lahko hitro prerastejo in postanejo leseni. To posledično pomeni, da morajo pobrane količine dnevno tudi prodati. Najbolj cenjeni so sveži poganjki, ki pridejo na krožnik v 24 urah po obiranju, kar v veliki večini uspeva tudi Emeršičevima. Šparglje, ki jih v dopoldanskem času poberejo, še isti dan prodajo.
Preberite več v Štajerskem Tedniku
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se