Vinogradniki, ne prodajajte vina pod 1,5 evra!
Samo pridelava in prodaja vrhunsko kakovostnih vin po prodajnih cenah, višjih od tri evre, dolgoročno zagotavlja obstoj našega vinogradništva in mladim vinogradnikom delovna mesta, je prepričan Roman Štabuc iz mariborskega kmetijskega zavoda. Vinogradnike tako poziva: »Vsi tisti, ki svoje grozdje predelate v vino in za svoje vino nimate rednih in stalnih odjemalcev in prodajate to vino za manj kot 1,5 evra, raje v tem letu prodajte svoje grozdje tržnim pridelovalcem."

Po 20 letih pomanjkanje grozdja na trgu
Za vinogradniki je sicer zahtevno pridelovalno leto, ki si ga bodo zapomnili po spomladanski zmrzali, številnih boleznih in tudi neurjih, ki so na določenih območjih Podravja zdesetkala pridelek. Vendar pridelovalne težave so že pozabljene, vinogradniki se sedaj ozirajo proti grozdnim jagodam, ki obetajo odličen vinski letnik.
»Ponovno se je dokazalo, da je vsak letnik specifičen. Narava nas je letos negativno presenetila s spomladansko pozebo, ki je vzela 35 % pridelka, skupaj pa bo pridelek na našem območju za tretjino manjši. Ob tem je trta doživela tudi stres, posledica pa je bilo neenakomerno odcvetavanje vinske trte. Vinogradnike sta letos pestila še peronospora in oidij, a sedaj je tritedensko izobilje sonca podalo pogoje, kot kažejo zrelostni parametri, za odličen letnik,« je letošnji vinski letnik pokomentiral specialist za vinogradništvo in direktor ptujskega kmetijskega zavoda Andrej Rebernišek.
Le toliko žvepla, kot je potrebno
Zalog ni, povpraševanje po grozdju veliko
Preberite več v Štajerskem Tedniku
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se