Tomaž in Rok sta prepoznala potencial domače kmetije
V zadnjih letih je veliko kmetij na območju Spodnjega Podravja zaprlo svoja vrata. Obdelovanje zemlje in pridelava hrane se več ne izplača, zato mladi iščejo zaposlitev v drugih panogah. Skrb vzbujajoč je tudi podatek, da je povprečna starost slovenskih kmetov okoli 60 let. Drugače pa je na živilsko usmerjeni kmetiji Cimerman v Stojncih, ki je v zadnjih šestih letih doživela skokovito rast. Pred petimi leti sta vodenje kmetije prevzela sinova Tomaž in Rok ter se usmerila predvsem v predelavo svinjskega mesa.

Za družino Cimerman je najpomembnejše načelo »od njive do mize«, zato celovito verigo izvajajo sami. To pomeni lastno pridelavo krmnih rastlih in vzrejo živali, sodelujejo pa tudi z lokalnimi kmetijami. Prav tako so pred leti investirali v izgradnjo sodobno opremljene klavnice, prostorov za predelavo mesa in manjše trgovine. Trenutno je na kmetiji zaposlenih 15 ljudi, od tega je pet družinskih članov. Oče Milan in mama Brigita sta še vedno intenzivno vključena v delo, rada pa pomagata tudi z nasveti. Pred leti se jim je pridružila tudi Tomaževa žena Maruša, ki je sicer diplomirana medicinska sestra, vendar se je raje zaposlila v družinskem podjetju. Delo so si med seboj razdelili po posameznih področjih, starejši brat Rok je prevzel predelavo mesa, Tomaž prodajo, Maruša pa je povsod malo, vodi pa tudi račune in drugo dokumentacijo.
Tudi svinjina je lahko kul – čips iz svinjskih kožic
Preberite več v Štajerskem Tedniku
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se