Podravje: Vse več kmetij usmerjenih v predelavo mleka
Kljub novim načinom pridelave in predelave v kmetijstvu ter modernim tehnologijam v živilstvu se ljudje znova zanimajo za mlečne izdelke, narejene po tradicionalnih metodah. Mleko kot naravni vir kalcija naj bo del naše vsakodnevne prehrane.

Vse več kmetij se usmerja v predelavo mleka in drugih izdelkov za lokalno oskrbo, so med ocenjevanjem mlečnih izdelkov za 30. jubilejno razstavo Dobrote slovenskih kmetij z zadovoljstvom ugotovili ocenjevalci. Lokalne tržnice privabljajo kupce, ki si želijo zdravo, lokalno pridelano hrano, kupci pa ne želijo pozabiti, kakšen okus imajo domači tradicionalni izdelki, je povedala ptujska kmetijska svetovalka ter specialistka za higieno mleka in sirarstvo Sara Ketiš.
»Ljudje se v želji za dobro in zdravo hrano vračajo k lokalno pridelanemu oziroma domačemu izdelku. Naj samo omenim razliko v okusu, vonju in kakovosti med domačim, prekuhanim polnomastnim mlekom, pri katerem na vrhu izstopi smetana, in industrijskim homogeniziranim mlekom. Kljub novim načinom pridelave in predelave v kmetijstvu ter modernim tehnologijam v živilstvu se ljudje znova zanimajo za mlečne izdelke, narejene po tradicionalnih metodah. Takšen način predelave pa je možen le v domačih, manjših sirarnah v okviru dopolnilnih dejavnosti na kmetiji. Te omogočajo dodaten zaslužek, ki na kmetijo prinese pomembno dodano vrednost.«
Zadnja leta smo priča popolnoma nasprotnim stališčem glede človekove potrebe po uživanju mleka in mlečnih izdelkov. Nekateri prehranski strokovnjaki priporočajo uživanje mleka tudi v odrasli dobi, medtem ko ga drugi odsvetujejo.
Preberite več v Štajerskem Tedniku
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se