Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Podravje: Vinogradniška panoga se spreminja


tednik
Senka Dreu
29. 6. 2019, 21.32
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Tudi vinogradi doživljajo blage zime, spomladanske pozebe in sušna obdobja, zaradi višjih temperatur je skrajšan čas od brstenja do trgatve, pridelek je večji, a hkrati manj odporen na bolezni in škodljivce. Nove razmere od vinogradnika terjajo še več znanja.

1561638779_vinograd.jpeg
Arhiv Štajerskega Tednika

Tudi vinogradniki ugotavljajo, da se njihova panoga v zadnjih letih vse bolj spreminja, da uspešna pridelava grozdja terja prilagoditev na nove razmere in hitrejše ukrepanje. Glavni razlog za spremembe so seveda drugačni vremenski pogoji, ki prinašajo blage zime, spomladanske pozebe, sušna obdobja, ki so najbolj problematična v obdobju glavne vegetacije, ter skrajšan čas od brstenja do trgatve. Drugačne razmere od vinogradnika zahtevajo še več znanja in učinkovitega ukrepanja.

Zaradi vse zahtevnejših klimatskih razmer je treba vse bolj upoštevati tudi mikrolokacijo posameznega vinograda in značilnosti razvoja posameznih sort, pravi Edvard Jug, terenski kmetijski svetovalec iz Slovenske Bistrice, prav tako pa ne gre pozabiti, da je treba po novem trto pred boleznimi in škodljivci zaščititi prej, kot je bila praksa v preteklosti. »Zaradi več sonca in toplote trta pospešeno raste, kar pomeni, da ima krajši vegetacijski razvoj od cvetenja do dozorelosti grozdja oziroma trgatve. Zaradi selekcije postaja bolj rodna in tako se povečujejo hektarski pridelki. Žal pa je povečana rodnost dvorezni meč, saj ima tudi negativne posledice, in sicer manjšo odpornost trte na bolezni in škodljivce, kar zahteva večjo rabo fitofarmacevtskih sredstev.

Preberite več v Štajerskem Tedniku


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.