Nakupujmo siti in s seznamom v roki
Ker letno zavržemo približno tretjino pridelane hrane, vsak osmi prebivalec našega planeta pa je lačen, je prav, da začnemo odnos do hrane spreminjati pri sebi: s tedenskim načrtovanjem nakupov, redom v hladilniku, majhnimi obroki in porabo hrane.

Junija objavljeni podatki statističnega urada o količinah zavržene hrane so šokantno razkrili, da je leta 2017 vsak Slovenec v povprečju zavrgel 64 kilogramov hrane in da več kot polovico odpadne hrane proizvedemo v gospodinjstvih. Očitno s hrano v gostinstvu, šolah, vrtcih, bolnišnicah in domovih za ostarele bolje ravnajo, saj je tam zavržejo za tretjino, ostala odpadna hrana pa nastane v distribuciji in trgovinah z živili zaradi poškodb pri transportu, nepravilnega skladiščenja, pretečenega roka uporabe pa tudi pri proizvodnji hrane. Ob zavedanju, da je vsak osmi prebivalec našega planeta lačen in da vsak tretji trpi zaradi pomanjkanja hrane, bi kazalo več pozornosti posvetiti ozaveščanju in pravilnemu odnosu do hrane, vsak od nas pa bi lahko pri sebi začel zmanjševati in preprečevati nastajanje velikih količin živilskih odpadkov. Na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so v ta namen pripravili nekaj nasvetov.
Preberite več v Štajerskem Tedniku
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se