Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Letos naj rez temelji na vidni oceni trsa


Mojca Vtič
22. 1. 2025, 05.25
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Sv. Vincenc, priprošnjik vinogradnikov, goduje 22. januarja, in ob godu svetnika številni vinogradniki opravijo tudi vincekovo rez vinske trte ter s tem prvo opravilo, srečanje z vinsko trto. Vinogradnike zaradi lanske pozebe, toče in ponekod še suše letos čaka še posebej zahtevno delo. »Pomembno je, da vinogradnik oceni kondicijo – stanje vinske trte, kajti vemo, da je bilo leto 2024 zaradi vremenskih neprilik specifično,« je poudaril Andrej Rebernišek, vinogradnik in specialist za vinogradništvo.

1737368832_cg_rez_vinske_trte_2.jpg
Arhiv Štajerskega Tednika

Priporočljivo je, da vinogradniki rez vinske trte opravijo v času mirovanja trte, od decembra ter najpozneje do napenjanja brstov oz. solzenja (sredina marca), kajti s prepozno rezjo se poveča izguba hranilnih snovi. Generalnega napotka, kako obrezati trs, pa ni. »Včasih smo govorili, da najprej pogledamo reznik in šparon, danes najprej ocenimo, kateri les je najbolj kakovosten rodni les, saj je lahko šparon, ki ga želimo pustiti, poškodovan. Tako najprej ocenimo, kateri šparon je najbolj kakovosten, nato pa narežemo reznike in čepe.« Ob tem je opozoril na pretirane posege v vinsko trto, ki imajo lahko za posledico bolezen lesa – esco. Glede rezi pa je Rebernišek dejal: »Pomembno je, da skrbimo za bipolarnost oz. gojitveno obliko dvojni guyot, da imamo na eni strani šparon, na drugi reznik. Posledično bomo imeli v zgornjem delu razvejano deblo, da pri nadaljnji rezi nismo prisiljeni posegati v ostre reze.«

Pri rezi se lahko ugotovi bolezen vinske trte

Preberite več v Štajerskem Tedniku


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.