FOTO: Posavska revija sovinjonov korak k prepoznavnosti


Pred kratkim ustanovljeno društvo Gabriel Giraud, ki si je nadelo ime po trapistu, ustanovitelju samostana v Rajhenburgu, današnji Brestanici, je v petek, 28. junija, v prostorih prenovljenega gradu pripravilo posavsko revijo sovinjonov. Gre za prvo aktivnost društva, ki želi, da bi grad živel, hkrati pa si prizadeva za promocijo lokalnih pridelkov in izdelkov.
Za prvo posavsko revijo so izbrali prestižno sorto sovinjon. Udeleženci, našteli so jih okrog sto, kar je lep uspeh za prvi tak dogodek, so najprej spoznali suho vino sovinjon iz Ptujske kleti, ki je na največjem mednarodnem ocenjevanju vin na svetu - Decanter v Londonu dobilo zlato medaljo. Predstavil ga je Bojan Kobal, glavni enolog ptujske kleti, sicer pa posavski rojak iz Trnovca v sevniški občini, ki je udeležencem uvodoma tudi predaval o vplivu tehnoloških pristopov pri pridelavi vina za tržni uspeh belih vin.

Na reviji so poskusili tudi posavski sovinjon, ki je na mednarodnem ocenjevanju vin na Hrvaškem prejel najvišjo oceno, pa tudi prvake iz vinorodne dežele Posavje, ki so slavili na letošnjih ocenjevanjih v vseh treh vinorodnih okoliših: na Metliški vigredi, Tednu cvička, Prazniku vina Sremič, Festivalu Sromlje in Bizeljsko 2013.
Revijo je vodil Kobal, ob posameznih vinih pa so se predstavili tudi sodelujoči vinarji iz posavske vinorodne dežele: kleti Prus, Dolc, Šturm in Plut iz belokranjskega okoliša, Rudi Bec ter Andrej in Marjeta Repše iz dolenjskega okoliša, pa še Bogdan Dular (Kostanjek), Simon Pinterič Bizeljsko) in Janko Matjašič (Sromlje) iz bizeljsko-sremiškega okoliša.

Dogodek so z ubranim petjem priložnostnih pesmi, predvsem o vinu, popestrili člani Rajhenburškega okteta pod vodstvom Janka Avsenaka.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se