Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Cene pšenice in ječmena letos prepolovljene?


Mojca Vtič
15. 6. 2023, 21.26
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Žitni klasi na poljih že dobivajo rumene odtenke, sezona žetve naj bi se začela še ta mesec, a o odkupnih cenah je še preuranjeno govoriti, letos zadržano pravi Franc Küčan, kmečki aktivist in predsednik komisije za odkup in prodajo žit, ki deluje pod okriljem Zadružne zveze Slovenije. Že sedaj pa je znano, da letos ne bo mogoče govoriti ne o rekordnih cenah, niti pridelkih. »Če bo letošnja letina žit povprečna, bomo lahko zadovoljni,« je dejala specialistka za varstvo rastlin na KGZ Maribor Marjeta Miklavc

1686821212_cg_naslovnica_47.jpg
Arhiv Štajerskega Tednika

Lanska jesen je kmetom po dolgih letih omogočila, da so bila semena žit pravočasno v zemlji, so pa kmetje zaradi izjemno visokih cen mineralnih gnojil izpustili gnojenje žit pred setvijo ali v času setve. Hranila oz. gnojila so vnesli ob dognojevanju žit v sredini februarja in posevki so v spomladanskih mesecih obetali dober pridelek. Deževje in moča, posledično tudi bolezni, so visoka pričakovanja močno oklestili. »Kmetje so imeli letos obilo težav z zaščito žit pred boleznimi. Namreč kljub večkratni zaščiti so se pojavile bolezni klasa, vsaj tako kažejo rezultati na sortnih poskusih. Zaščite so zaradi izpiranja delovale krajši čas. Ob tem je škodo povzročal tudi žitni strgač, ki s postrganjem listne mase vpliva na količino pridelka. Obilne padavine so žita prikrajšale tudi za pomembne mikroelemente, ki jih potrebujejo pri razvoju in rasti. Tako da o nadpovprečni letini letos ne moremo govoriti; če bo povprečna, bomo lahko zadovoljni. Več pa bo znanega ob žetvi, za zdaj je, kot radi rečemo, še vse v božjih rokah,« je povedala Miklavčeva. Glede začetka žetve 2023 pa je dejala, da bi lahko bili posevki ječmena za žetev pripravljeni že konec meseca. »Za pšenico pa težko rečem.«

Odprta vrata ukrajinski pšenici

Preberite več v Štajerskem Tedniku


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.